2011-02-13

Egyptens militär


Killen jag hade som tolk var kopt och hade köpt ny bil. Dagen därpå fick han besök. Stadens polis gick igenom hela lägenheten, "för att kontrollera att allt var i sin ordning". De ville ha mutor för att sluta. Att han köpt bil var en signal om att här fanns pengar att hämta. Han vägrade, togs till polisstation, misshandlades och fängslades. Efter en natt gick han med på att betala mutor som delades mellan bilföretag, polis och stadens borgmästare. Allt för att slippa juridiska konsekvenser. Vilken roll miltären spelade visste han inte. Jag var mer upprörd än han. Då berättade han om hur islamister slagit ihjäl kopter som ville bygga ut sin kyrka. Militären kallades in och än fler kopter misshandlades och en del, slumpmässigt vilka, greps och kastades i fängelse.

New York Times har här en bra översikt av vad som hänt. Det som fortfarande saknas i media är en genomgång av Egyptens militär. Det är med den som med Sovjetkommunismens östeuropa, en nomenklatura, med egna affärer, företag, klubbar. En stat i staten. Det enda jag hittills hittat i den riktningen är naturligtvis BBC World Service som här har två program - gjorda före det som nu skett och sker - om Mubarak och armén. BBC har här två andra intressanta program, om Muslimska Brödraskapet.

En sak är säker. Militären har gigantiska ekonomiska intressen att försvara, alla uppbyggda under Mubarak med USA som främsta kreditor, och här som överallt annars finns inte bara starka ekonomiska särintressen (infanteri, flotta, flyg) utan starka personmotsättningar och antipatier. Och den nu högsta militären är om vi ska tro Wikileaks dokuemnt, här, en som inte gillar förändringar.

Inga kommentarer: