2011-02-11

Angående kristallkulor

Om Mubarak omedelbart skulle avgå skall enligt den egyptiska konstitutionen val äga rum inom sextio dagar. På så kort tid finns det ingen som helst möjlighet att arrangera fria demokratiska val, bilda politiska partier, ordna röstlängder etc.
Men visst kan Mubarak ändå avgå och hans politiska parti upplösas, allt med hänvisning till att vad som nu sker i Egypten är en "revolution" och ingenting annat. I revolutionära sammanhan åsidosätts alla konstitutionella aspekter. Dessutom skall en helt ny utarbetas. Ett annat problem är att det inte finns någon konsensus om vilka som skall skriva den. Det enda välorganiserade, opposionella parti som finns är det Muslimska Brödraskapet.

Vid arméns möte igår, då de utfärdade dekret nummer ett, skedde två viktiga ting. Båda av stort symboliskt värde. Sedan 30 år tilbaka har dessa möten alltid ägt rum under Mubaraks ledarskap. Nu skedde det i hans frånvaro. Dessutom ledde inte förhandlingarna av en av Mubarak utsedd person, som alltid brukade sitta under ett stort porträtt av Mubarak. Igår fanns varken någon av Mubarak utsedd person på plats, inte heller det stora poträttet.

Att detta kan tolkas på olika sätt. Har armén skjutit Mubarak åt sidan? Är det hela ytterligare bara ett av många uttryck för ett skickligt taktiskt, politiskt spel? Ingen vet. Min kristallkula är lika usel som din.

Här har LO-tidningen en blänkare om konsekvenserna. Och här Robert Fisks senaste rapport. Och här den egyptiska, engelskspråkiga tidningen Al Ahrams specialnummer om vad som pågår.

Inga kommentarer: