2007-12-30

Bästa soldatbloggen 2007

Framröstad som bästa soldatbloggen i år. Döm själva!

2007-12-21

Politiskt skämt - om president Mubarak

Hosni Mubarak var orolig för att alla Kairobor var så lyckliga och nöjda med allt. Dom klagade aldrig på nåt. Så han samlade ihop sina ministrar och gav dom order att ställa till med nåt jävelskap så att de skulle få nåt att klaga på. Och sen skulle Mubarak ingripa, hålla tal, fixa problemet och hela Kairo skulle hylla honom. Sagt och gjort.

Dan därpå hade man infört check-points på 6:e oktober bron, Kairo's största bro med alltid fullkomligt vansinniga trafikstockningar. Varenda bil stoppades, gicks igenom och som avslutning smällde polisen till föraren i ansiktet innan bilen släpptes iväg. Tiden gick och Mubarak kallade ihop sina ministrar för att höra hur det gick? Klagade folket nu då? Nej, alla Kairo-bor var fortsatt lyckliga och prisade sin president. Mubarak blev nervös och kom till slut på en lysande idé. Hädanefter skulle man inte bara smälla till chauffören utan också alla bilens passagerare!
Sagt och gjort. Men Kairo-borna tog tacksamt emot alla smällar och fortsatte prisa sin älskade president Mubarak.

Desperat beslöt sig då Mubarak för att hålla ett stort möte där folket själva skulle få framföra sina klagomål direkt till honom. Några miljoner föstes ihop oc Mubarak talade om sin stora kärlek till folket och om bottenlösa vilja att göra allt han kunde för att hjälpa dom. Hade dom några problem? Tala fritt ur hjärtat!

En man längst bak räckte till slut upp handen och brast ut i ett långt lovtal till Mubarak, prisade oc tackade honom för allt han gjort och gör för det tecksamma folket och betygade folkets kärlek till sin store ledare som alltid har folkets bästa för sina ögon. Så tillade mannen:

- Vi älskar alla checkpoints på 6:e oktoberbron! Och trafikstockningarna. Och alla hårda smällar alla får av polisen. Det är bara en sak. Vi tycker om poliserna, vi känner oss trygga med dom och de som slår oss hårdast är hyggligt folk. Men kan du inte öka antalet poliser som slår oss? Så trafiken flyter lite lättare?"

Egyptiskt djurskämt - katten som dog


En karl var på väg ner till Nilen med en katt under armen då han mötte en kompis.
- Vad ska du göra med katten vid Nilen?
- Tvätta den. Han är så skitig och luktar fan.
- Inte kan du tvätta katten i Nilen? Han kommer att dö ...
- Äh, inte dör han av ett bad.
Så skiljdes de åt och efter en stund möttes dom igen. Nu hade karln ingen katt med sig.
- Var har du katten?
- Äh, han dog ...
- Där ser du. Det var ju det jag sade!
- Ja, men han dog inte av kylan som du sade ...
- Vad dog han av då?!?
- När jag skulle torka han så jag tog han i svansen och svinga han runt runt runt ...

Sexskämt - avdelning Egypten I

Politiska skämt handlar för det mesta om tabun. Få ting är så tabubelagda som sex och politik. Här några historier på det temat.

En flicka hade en pojkvän. En gång gick de för långt och låg med varandra. Flickan fick panik och rusade till en privatklinik och bönade och bad doktorn att sy ihop enne igen. Det gjorde han.
- Vad kostar det?
- 15 pund ..
Hon betalade och försvann men var redan efter några dagar tillbaks och behövde samma hjälp igen. Och så där höll det på några veckor innan hon vid sista besöket frågade vad det kostade?
- 100 pund ...
- 100?!?&! Ni har ju alltid tagit 15 ... ?("!
- Ja, men nu har jag opererat in ett blixtlås

Sexskämt - avdelning Egypten II


En gift kvinna hade två älskare. En gick på hasch och den andra på sprit. En natt dök dom upp båda två samtidigt.
- Vi går till Nilen så får ni tävla med varandra och den som först kommer över till andra sidan får vara med mig i natt!
Dom kom ner till stranden, båda hoppade i och spritkillen simmade fortast och gick iväg med kvinnan.
Dan därpå träffades haschkillen och kvinnan i bazaren.
- Din svikare! Hur kunde du göra så mot mig! Jag vet att du simmar fortare än han men ändå lät du honom vinna!
- Vad skulle jag ha gjort då? Jag hade fjong hela tiden och när jag hoppade i Nilen fastnade jag i leran .... och kom inte loss hur jag än tog i.
- Men varför vände du dig inte på rygg din idiot!
- Men ur skulle jag klarat bron då?

Politiska skämt - avdelning Egypten I


En räv flyr västerut genom öknen och möter då en kamel på väg österut. Räven stoppar honom och säger flämtande:
- Uhhh ... Uhhh ... ge fan i att ta dig till Egypten .... Uhhh ... Uhhhh ... Dom kommer att fånga dig och du får jobba tills du dör! Uhhh .... Uhhh ...
- Vad säger du? Men varför flyr du? Du är ju ingen kamel?
- Nej, det fattar både du och jag. Men det skulle ta mig en jävla massa tid att få fram dom papper som kan bevisa det ...

2007-12-20

Politiska skämt - avdelning Egypten II


När Sadat dog for hans själ till himlen. Änglarna bråkade sinsemellan om han hörde hemma där eller inte så de beslöt sig för att väga hans onda och goda sidor. De vägde exakt lika! Så han fick stanna kvar.

En dag tröttnade Sadat på himlen och fick för sig att han skulle besöka helvetet för att se ur de hade det där. Så han ansökte om ett turistvisum och stack iväg. Helvetesänglarna tog artigt emot honom och visade honom runt. Där brann folk i eldar, här torterades de grymt och alla skrek och vrålade i himlens höjd. Sadat kände sig nöjd, återvände till himlen och bestämde sig för att flytta till helvetet. Så han ansökte om emmigrantvisa vilket snabbt beviljades.

Sadat hann knappt komma till helvetet förrän helvetesänglarna kastade sig över, slog en i bojor och kastade in honom i en cell.
- Vad fan tar ni er till? Jag var ju här för några dagar sen och då var ju allt OK?Ni var artiga och hyggliga och visade mig runt?
- Ja det var då det. Då var du turist. Nu är du medborgare!

Politiska skämt - avdelning Egypten III


En fornegyptisk staty hittades i öknen. Stor uppståndelse. All världens experter kallades in men ingen kunde säga vem den föreställde eller hur gammal den var. Till slut hörde säkerhetspolisen av sig oc bad att få ta hand om statyn i 24 timmar.
- Tjugofyra timmar? Varför i tjugofyra timmar???
- Det har du inte med att göra. Skicka hit den!
Sagt och gjort. Dagen därpå kom statyn tillbaks och säkerhetspolisen kunde exakt ange vilken kung den föreställde, hur gammal den var etc. Alla häpnade.
- Hur kunde ta reda på det? Hittade ni graven?
- Nej, han erkände!

PS För den som inte vet. Egypten är ökänt för sin tortyr av folk.

Politiska skämt - avdelning Egypten IV


Strax efter Nassers död 1970 ( då satt jag på ett tehus i Kabul ), valdes Anwar Sadat till efterträdare. Han satte sig i Nassers Mercedes och sa till chauffören:
- Kör!
- Vart? blev svaret.
- Dit Nasser brukade åka!
Chaffisen drog iväg och folket jublade: Sadat förljer Nassers väg!
Men så kom dom till ett vägskäl. Bilen stannade och chaffisen frågade:
- Till höger eller vänster?
- Hur brukade Nasser göra?
- Han tog alltid till vänster.
- Hmmm .... Äh, blinka åt vänster och kör åt höger!

Kunskapens Träd - en sykomor?

Fornegyptiska väggmålningar och reliefer avbildar ofta Hathor, fruktbarhetens - kärlekens - berusningens och musikens gudinna - sittande i trädet skänkande vin och bröd åt sina trosfränder. En del forskare ser det som en klar vink om de kristna heliga nattvardssakramentens egyptiska bakgrund.

Kunskapens träd idag - det är naturligtvis DNA. Allt liv hänger ihop, allt liv talar samma språk. DNA. Men det är inte helt lätt att fatta. När nån försöker göra det, som Craig Venter i sina memoarer, han har ju analyserat sin DNA och funderat över vad det betyder, ja då blir DNAs betydelse ganska trivial. Det mesta handlar om sannolikheter att drabbas av den ena eller andra sjukdomen.

Hathors gåvor var vin, öl och bröd = sex, berusning, dans och musik. Något som gav anhängarna förmåga skilja mellan gott och ont. Nykterhet och fylla. Sykomorens frukter kan bidragit till dom kristnas idéer om kunskapens träd och innebörden av dess förbjudna frukter.

Generellt sett är trädkult lika gammal som människan själv. Livsträdet är en urgammal afrikansk och fornasiatisk symbol. kan förstå det efter att ha sett ett grönskande träd i öknen. Det ser fantastiskt ut.

Rabbinerna, de judiska teologerna för att ta några ur historiska högen, ägnade en hel del tid åt att grubbla över frågan vilket träd som kunde vara Kunskapens Träd? De fastnade vid sykomoren.

Inte vet jag vilken betydelse det hade för dom att Eva enligt sagan dolde sitt kön med fikonlöv?

De som dyrkade Hathor - hon hade egna pampiga tempel, präster, prästinnor där sex intog en framträdande roll i kulten - åt hennes välsignade sykomorfikon och drack bl a komjölk ( Hathor manifesterade sig bl a i form av en ko och man ser ofta reliefer där människor dricker mjölk direkt från kons spenar ). Men inte bara mjölk utan jästa drycker och upplevde då hur deras medvetanden förändrades. Hathor kunde visa upp sig ...

Hathor och sykomoren. Kunskapens Träd och de heliga kristna nattvardssakramenten. Trädkult och uråldriga gudinnor för sex, musik och dans. Hathor som dåtidens svar på sex, drugs and rock´n roll. Folk var likadana då som nu.

2007-12-19

Sykomoren - ett heligt träd I

Egyptens bönder har alltid älskat trädet.

När kristendomen växte fram som en av många religioner, lade kopterna beslag på sykomoren. Nu var det inte längre kärleksgudinnan Hathor som bodde där. Legenden berättade att när Josef och Maria flydde till Egypten, slog dom läger under trädet som skyddade dom med sin svalka och skugga. Sedan dess dyrkar kopterna trädet och förde på så sätt vidare en fornegyptisk tradition.

När sen islam kom till regionen såg teologerna illa på trädet och här och var öggs det ner. Trots att det i stort försvann vid tre olika tillfällen, har det alltid gjort comeback. Frukterna är för goda ...

Sykomoren - ett heligt träd II

Sykomoren är spridd över stora delar av Afrika och Västasien. Trädet kan bli uppåt 20 meter högt med en omkrets på 6 meter. Det bär sin frukt oberoende av årstiderna, året runt. De sitter antingen direkt på de grova grenarna eller i klungor på bladlösa kvistar. Frukten kallas än idag för "faraofikon". Gatuföräsljarna ropar ut "tin faraoni" till försäljning från sina kärror.

Det är ett märkligt fikon. Frukterna blir stora som aprikoser och smakar som äpplen.

Blommorna sitter inni i frukten. I en hålighet, som skägg efter väggarna. Fikonstekeln - en 3 mm lång insekt - har ett jättelångt äggläggningsrör som precis når ner till fikonblommans fruktämne.

Sykomor - ett heligt träd III


Även träd har sin historia. T ex palmen som under evolutionens gång anpassat sig på sitt eget sätt. Den utvecklar inga årsringar! Ganska förbluffande. Men det här trädet - sykomoren - har en annan historia.

I det forntida Egypten dyrkades detta tjocka, knotiga och året runt gröna träd. Inte bara för att det dignade av delikata frukter. Sykomoren är ett fikonträd. Man trodde också att kärlekgudinnan Hathor höll till i trädets skugga och hördes i vindens sus.

2007-12-18

Hemma hos Gud i Edfu I

Så här kan alltså Gud se ut. En liten guldstaty, undangömd i ett stenskåp bakom dörrar av guld. Bara två personer fick öppna dörrarna. Farao och översteprästen. Det gjorde det för att klä guden och smörja honom med oljor.

Religioner kommer och går. Trosföreställningar virvlar som kort genom årtusenden. För det mesta består tron i att hålla med om vad tror. T ex om vad Gud i Edfu hade haft att säga. Och ju fler som trodde samma sak dessto sannare blev det Gud i Edfu sagt. Så funkar det.

Lägg sen till alla inre visioner som troende får. Inte undra på att mänskligheten under sin historia hållt sig med över 100 000 olika utformningar av Gud och gudar. Varje människohjärna är unik, lika individuell som ett fingeravtryck. Och dödsskräck en realitet. Då som nu. Därför är tron på livet efter detta religionernas kärna.

Eller som min muslimske tolk sade till mig. "Jag ser fram mot att efter döden få möta Farao och få höra hur de gjorde när de byggde pyramiderna". Så gick han för att be och där satt jag i värmen på en bänk med min Mekka-Cola och undrade över vilken tid jag levde i? Det kan se ut hur som helst i skallen på folk.

Hemma hos Gud i Edfu II

Under århundraden var detta rum det heligaste av det allra heliga. Bara två personer fick beträda det - farao och översteprästen.I det bakre stenskåpet, då försett med gulddörrar, satt Gud. Nu trodde egyptierna på över 2 000 olika aspekter av gudar, men en av de högste uppenbarelseformerna, i form av falkguden Horus, hade där sitt säte.

Farao och överstepräsetn öppnade dörrarna, klädde sen Gud och smorde honom med oljor, lyssnade på vad han hade att säga innan de backade ut ut rummet - man fick inte vända ryggen åt Gud - för att upplysa alla ivrigt väntande präster om vad Gud hade sagt om ditten och datten.

2007-12-13

Faraos hantverkare

I byn Deir-el-Medina boddde faraonernas hantverkare. Och vilka hantverkare sen! Under 500 år blomstrade den. 1500 - 1000 före vår tideräkning. Det är också den by vars innevånare, liv och leverne vi bäst känner till från det forntida Egypten. De efterlämnade mängder av information. Allt från kvitton till rättegångshandlingar. Och när de inte jobbade på faraonernas gravar ägnade dom sig åt att utsmycka sina egna. Och dom är i mitt tycke vackrare än faraonernas. I hantverkarnas egna gravar möter oss en egyptisk vardag, vi slipper alla gudar och kungar. Men visst var det hissnande att först stå och beundra Sennedjems väggmålning, se hur bonden för 3 300 år sen använde sig av årder - inte plog - och sen lämna graven, stiga ut i ljuset och på fälten omkring sig se bönderna använda exakt samma årder som för 3 300 år sen ....

Egyptiska Museet i Kairo

Har svårt för museer. Är ofta trött innan jag ens stigit över tröskeln. Men det är bara att erkänna att Tutankhamuns gallerier i Egyptiska Museet gick utanpå det mesta. Kom dit efter att i Luxor ha besökt graven och sett mumien ( tyckte synd om honom ). Men att stå ansikte mot ansikte med 3 300 år gamla korgar, sandaler, ringar och armband, sängar, stolar, pilbågar, stridsvagnar, kastvapen etc etc var en stor upplevelse. Förberedde mig genom att gå igenom de svartvita foton som togs i samband med gravöppningen. De ger närvarokänsla.

2007-12-11

Egyptens vattenbrist


Globalt sett är vatten en bristvara. Det gäller i synnerhet ökenlandet Egypten, där vattenbehoven ökar i takt med en snabbt växande befolkning ( en miljon nya munnar per år ), en allt snabbare urbanisering, den växande medelklassens ökande krav på en högre levnadsstandard och en jordbrukspolitik som kräver en allt högre avkastning för att försörja landets befolkning.

I Egypten väntas tillgången på vatten / capita sjunka från 922 m3 / år (1990) till 337 m3 / år 2025. Det betyder - om inget görs åt dagens trender - kommer 2025 enbart 60 % av landets jordbruk ha tillgång på vatten. En ohållbar situation.

En rad organ ska tackla problemet. De tre centrala instanserna är Supreme Committee of the Nile, Co-ordinating Committee for Land Reclamation och Inter-Ministerial Committee on Water Planning (ICWP). På deras axlar vilar att lösa både dagsaktuella och framtida problem, dvs ta fram en Master Water Plan.

Bilderna ovan visar den sjunkande vattennivån i Toshka Lakes i södra Egypten. Bilderna är tagna 2001 resp 2005. Här genomförs ett gigantiskt nyodlingsprojekt. Öknen skall fås att blomma, miljoner egyptier skall här få sin framtid säkrad genom att vatten avleds från Nasser sjön.

PS. I Sverige gör vi av med omkring 200 liter / dygn. Personlig hygien 70 liter. WC-spolning 40 liter. Tvätt 30 liter. Disk 40 liter. Mat och dryck 10 liter. Övrigt 10 liter. Summa 200 liter.

Egyptens ris

Att ett ökenland som Egypten, 76% består av ökensand och klippor, odlar ris väcker farhågor. Idag är Egypten det land i västasien som producerar mest ris. 5 miljoner ton / år.

Av det går 3.2 till inhemsk konsumtion, resten på export. Satsningen lär fortsätta, inte minst sedan naturkatastrofen i Bangladesh slagit ut stora delar årets risproduktion. Egyptiska media uppger att rispriset 2008 beräknas stiga med 20%, något som får allt fler egyptiska bönder att satsa på varan.

Egypten har stora vattenproblem. Därför används bl a två högavkastande rissorter - SK 2034 och SK 2046 - som överträffar lokala varianter och japonica med 20 - 30% och som dessutom har den egenskapen att inte behöva lika mycket vatten och land som övriga sorter.

Trots det gör Egyptens regim och myndigheter vad de kan för att begränsa landets risprouktion. Omkring 10 miljarder kubik, 18 % av landets totala vattenresurser, går till risodling. För att få fram ett kg ris behövs 1,900 liter vatten. Dubbelt så mycket som behövs till lika mycket vete.

Egyptens religioner

Undrar om de egentligen vet vad de gör? Dom som tror? När de avslutar bönen med "amen". För ordet går tillbaks till en fornegyptisk gud, känd sedan 5 000 år tillbaka. Han hette just Amen eller Amun. Vet dom om det? Bryr dom sig? Amen var en skapelsegud och i Uppenbarelseboken jämställs Jesus med just ... Amen:

..."Så säger han som är Amen, det trovärdiga och sanna vittnet, början till Guds skapelse "....

Och Satan som spelar en sån framnträdande roll hos kristna och muslimer. Vet dom att namnet "Satan" även det kommer från det forntida Egypten? Guden Set vars fulla namn på antik egyptiska löd "Seth-Han"? En ond gud, kaosmakt. Känd sedan tusentals år tillbaks även han.

Undrar om de bryr sig? Borde de inte ta sig en funderare på vad de håller på med?

Egyptens åsnor

Man ser dom överallt dragandes på tunga lass. De flesta i uselt skick. Besökte ett av landets få djursjukhus. Det bildades efter 1:a världskriget då brittiska imperiet forslade ut 22 000 hästar till fronterna i västasien.

Idag tar detta djursjukhus emot 160 besök om dagen. Hälften hästar, hälften åsnor. All vård är gratis. Finansieras av västliga djurrättsorganisationer.

Många djur är uttorkade. Varför? Bland fattigfolk finns en utbredd tro att deras åsna skulle dö om de drack vatten dagtid. Därför får de bara dricka morgon och kväll.

Egyptens träd

Att komma till ett land med en helt annan flora och fauna än vår är att bli barn på nytt. Man vet inte vad det är man ser. Allt reduceras till "träd" och "blommor". Det mesta är fullständigt okänt. Ett träd som ser ut som en kaktus? Ett 40-tal olika palmer? Men ingen papyrus? Var har den tagit vägen?

Med botaniska ögon blir faraonernas väggmålningar intressanta. I Karnaktemplet som tog 1 300 år att bygga, finns t ex en "botanisk trädgård". En farao som lagt under sig Syrien och Palestina lät avbilda dessa länders exotiska växter och djur. 297 arter. 8 är idag identifierade.

I Hatshepsuths tempel finns en serie väggmålningar som skildrar den berömda expeditionen till Punt ( Somalia ). Även där återges en rad växter, träd och djur. Fascinerande miljöskildring.

En fransk biolog berättade sen för mig om skillnaden mellan förr och nu. Papyrus är borta. Nilen är förorenad. Han jobbar därför på att återintroducera en rad försvunna arter. Men fattigdomen sätter hinder i vägen. Folk hugger ner träd. Man behöver bränsle.

Egyptens fåglar

Egypten ligger i skuggan, i alla fall fågelmässigt, av resmål som Marocko och Israel. Men det är fel. Den stora sträckleden som pumpar flyttfåglar över Eilat om våren går över östra Egypten. Sen har vi Nildalens träskland med många övervintrande våtmarksfåglar och en uppsättning av exklusiva arter.

Själv satt jag i skymningen på Crocodile Island med vy över Nilen och mötte både gammalt och nytt. Sädesärlor som med vippande stjärt gick och pickande insekter; ladusvalor i hudratals högt i himelens höjd; enkelbeckasin som gick och pickade i strandlinjen och gott om sot- och rörhöns i vattnet. Men även godbitar som gråfiskare i massor samt grön biätare. Gott om rovfågel i luften. Och egretthägrar överallt som tofslärkor.

Visste du t ex att det finns talgoxar i Sinai? Eller bofinkar i Nildeltat? Eller svart-vit flugsnappare i oaserna?

Egypten satsar på kärnkraft


Egypten ska satsa på kärnkraft. Israels reaktion var förutsägbar. Om Saudi ( som planerar samma sak ) och Egypten förvandlas till kärnkraftsstater står Israel inför sin undergång. Argumentet är inte nytt. Samma resonemang förs med anledning av Irans kärnkraftsprogram. Om inte det stoppas kommer israeler att lämna landet.

För att undgå så mycket som möjligt av den israeliska kritiken avser Egypten att göra sin kränkraftssatsning till ett föredöme, en modell för de länder i arabvärlden som även de förbereder en satsning på kränkraft ( Algeriet, Jordanien oc Saudiarabien ). Öppenhet och samarbete med IAEA är Egyptens väg framåt.

Bakgrunden är Egyptens snabbt växande behov av el, som ökat med 10% per år under de senaste 10 åren. Landets ekonomi växer f n med 7% årligen. Hittills har man hållt jämna steg med efterfrågan, bl a genom en serie vindkraftverk längs Suezkanalen. Egypten är också världens 8:e största exportör av naturgas via pipeline till Israel, Jordanien och Syrien.

Ny lagstiftning som reglerar Egyptens kärnkraftssatsning läggs fram under 2008. Internationella konsulter kopplas sen in. Det talas om fransmän. Intensiva diskussioner pågår också om vilken typ av reaktor som ska byggas? Det talas om effekt på 1 000 MW till en kostnad av 1.5 - 2 miljarder dollar.

Uppdämningen av Nilen, med Assuandammen, räcker inte längre som lösning.

Egyptens könsstympade kvinnor

95% av Egyptens kvinnor är könsstympade, dvs man har tagit bort hela eller delar av de yttre könsorganen, d.v.s. klitoris, inre och yttre blygdläppar. Ingreppet ses ofta som en förutsättning för att flickan ska kunna bli gift. Ingreppet medför handikapp och nedsatt sexuell förmåga.

Vid den lindrigaste formen av könsstympning, skärs förhuden på klitoris bort, och flickan får ett bandage, som hon bär tills skadan slutar blöda.

Vid den mer omfattande formen av könsstympning skärs klitoris bort med motiveringen att man vill förhindra ett penisliknande organ från att utvecklas och förhindra att flickan riskerar att utveckla en manligt sexuell läggning. Man vill förhindra att flickan blir "översexualiserad", att hon upptäcker förmågan till sexuell njutning.

Vid faraonisk omskärelse, skärs flickornas yttre könsdelar bort intill de yttre blygdläpparnas hudgräns. Klitoris och de inre blygdläpparna amputeras helt. I en del samhällen fästs sen de yttre blygdläpparna med små pinnar och endast en liten öppning lämnas för urin, och så småningom mensblod, att rinna ut och för mannens penis att tränga in.

I en del fall använder omskärerskorna nål och tråd för att sy ihop blygdläpparna. Efter ingreppet lindas flickans ben och de får vara stillaliggande tills akut sårläkning skett.

Under denna fas tröstas, matas, smärtlindras och sköts hennes dagliga toalett omsorgsfullt av äldre kvinnor, eftersom bandageringen hindrar flickan från att gå. Sen får de övergå till ett vanligt liv.

I samband med förlossning måste ofta ärrvävnaden skäras upp för att barnet ska kunna födas. Efter att barnet fötts sys blygdläpparna ihop. Kvinnlig omskärelse anses vara äldre än islam, kristendom och troligen även judendom. Ingen kan säga säkert var och när den kom till.

Jag träffade endast en egyptisk man vars fru inte stympats. Stympning är förbjudet i lag, men det är kusingifte också som även det blomstrar med de mest fruktansvärda genetiska konsekvenser.

Könsstympning går oftast till så att det är mor- och farföräldrar som tar hand om barnbarnen. En dag meddelar de stolt att nu har flickan blivit ärbar.

Egyptens fattigdebatt

För några veckor sedan, då egyptens parlamenetet öppnades, sade landets president / diktator Mubarak att stödet till landets alla fattiga skulle ändras. Idag får 20 miljoner ransoneringskort som subventionerar inte bara tillgång på matvaror utan också undervisning, sjukvård, transport och drivmedel. Årligen kostar subventionerna den egyptiska staten 100 miljarder pund.

Den som har kortet betalar 1 pund för ett kilo matolja, inte 8 som är marknadspris. De får också bröd för 5 piaster, inte 30 etc. Nu ska alltså systemet ändras.

Bara de "verkligt fattiga" ska få hjälp och då i form av kontanter, inte ransoneringskort. En rad ministerier samarbetar om hur det nya systemet ska utformas och vilka det ska omfatta. En ny databas byggs upp för de 17 miljoner som klassas som "verkligt fattiga", devs de som lever under fattigdomsgränsen.

Lika många lever på fattigdomsgränsen ( 10 kr / dag )

Problemet är inflationen. Om de fattiga får kontakter i handen får de köpa allt till marknadspriser.

-Här går allt upp utom människovärdet, sade en man till mig. - Får jag pengar i handen, då får jag köpa matolja till marknadspris! Även den skulle kosta 12 pund kilot! Hittills har jag fått den för 1 pund. Jag kommer att få det sämre, inte bättre.

Modellen att dela ut pengar instället för ransoneringskort kommer från LatinAmerika. Där besöks de familjer som får kontanter några gånger per år för att kolla hur de handskas med dom. Pengarna är dessutom villkorade. Inga pengar om inte barnen går i skolan eller mamma besöker sjukvårdskliniken. Sköter sig pappa kan han få ett mikrolån för att starta eget.

I Egypten fortsätter befolkningsexplosionen. Landets 75 miljoner kommer inom kort att vara 100 miljoner. Hur de fattiga ska klara sig, få arbete, utbildning och sjukvård är den stora frågan. Och om kontanter kommer att hjälpa eller stjälpa dom?

2007-12-10

Egyptens turister

Till Kungarnas Dal kommer omkring 6 000 turister om dagen. Där finns 63 farao-gravar. I genomsnitt varar ett besök i Kungarnas Dal i två timmar. Sen går bussen vidare till Drottningarnas Dal innan det är dags för lunch och eftermiddags besök i världens största tempelkomplex - Karnak och Luxor. Det ligger utspritt över ett flera kilometer stort område och tog 1 300 år att bygga. Turisterna kroknar redan i entrén.

Visst är det bra att få se gravarna, men farao i all ära. Den som kommer sanningen närmast är nog Georg August Wallin. Han fasade inför gravarna, dess målningar och det samhällsskick de återspeglade. Makt och underkastelse, inget mer eller mindre.

Offertanken genomsyrar allt. I grav efter grav skildras hur offergåvor bärs fram till den gudomlige men döde farao. Krigsfångar, krigsbyten, guld och rikedomar, offerdjur i en aldrig sinande ström, mat i mängder och vin. Allt dåtidens människor kunde framställa producerades för att ställas till farao´s förfogande. Så där höll dom på i 4 000 år.

Inte undra på att korruptionen sitter djupt i dagens Egypten. När de med japanska biståndspengar bygger nya paradgator åt turister, försvinner hälften direkt i den lokale guvernörens ficka. Resten går till ett nystartat byggbolag, som drivs av guvernörens brorsa, som för en spottstyver anställde fattiga egyptier som utförde jobbet.

Och när en ny lag ska antas av det egyptiska parlamenetet, erbjuds ledamöterna 270 000 pund ( 300 000 kr ) för att rösta med regeringen. Allt medan vi seglar in och ut ur gravarna som duvor mellan vargar.

Egypten: ju äldre dess bättre

Ett märkligt jobb är sol-och-vårarens. I Egypten är 20 - 30 åriga, snygga egyptiska grabbar. De flesta jobbar som taxichaufförer eller guider och möter därför en aldrig sinande ström av kärlekstörstande äldre västerländska kvinnor, som de uppvaktar intensivt. Och kvinnorna faller som furor. Bara i Luxor bor ett tusental nygifta västerländskor.

De är 50 + och tror att de är just så attraktiva som grabbarna vill att de ska tro. Ju äldre kvinnan är dessto bättre. Då har de hunnit spara ihop mycket pengar och kommer att dö inom kort. Det älsta exemplet är en 90-årig brittisk kvinna som gift sig med en 27 årig pojke.

Mönstret är sedan alltid detsamma. Kvinnan flyttar till Egypten , kan inte språket och hamnar helt i händerna på killen som de gift sig med. Han ordnar alla papper, ser till att ett hus eller lägenhet byggs eller rustas - allt för kvinnans pengar. Han skriver under alla papper, sköter alla uppköp - allt med motiveringen att "du är utländska", "det här landet är korrupt" och "du skulle bli grundlurad om du inte gjorde som jag sade".

Efter några år, när bygget är klart, meddelar killen att han vill skiljas. Nu ska han gifta sig med en yng egyptiska för att skaffa barn. Sagt och gjort. Den utländska kvinnan förlorar, hennes rättigheter är inte så långt framskridna i Egypten och alla centrala handlingar har dessutom undertecknats av killen. Ofta brakar kvinnan ihop psykiskt innan hon lämnar landet.

2007-12-09

Egypten - inte bara pyramider

Egypten har inte bara pyramider, oaser, marknader, Röda Havet och minnesmärken att bjuda. Fattigdomen är djup. På 40 år har landets befolkning fördubblats. Till 75 miljoner. Och om 10 år räknar man med att den uppgår till 100 miljoner. Hur ska de få mat, vatten och utbildning?

Idag, har Världsbanken räknat ut, lever 20% av landets befolkning under fattigdomsstrecket = 10 kr / dag. Ytterligare 20% sägs leva på fattigdomsstrecket.

Så med känslor i kroppen är det svårt låta bli reagera. På tanten i gathörnet - skitig, sjuk och gammal. Vilken ålderdom. Eller tonårsflickan med en unge som avlats utom äktenskapet. Vilken framtid? Eller killen i Kairos trafikkaos, värre än Bangkoks, som kryssade mellan ilsket tutande bussar och bilar i en fallfärdig rullstol för att visa upp sitt amputerade ben och tigga. Vilket jobb.