2007-12-11

Egyptens ris

Att ett ökenland som Egypten, 76% består av ökensand och klippor, odlar ris väcker farhågor. Idag är Egypten det land i västasien som producerar mest ris. 5 miljoner ton / år.

Av det går 3.2 till inhemsk konsumtion, resten på export. Satsningen lär fortsätta, inte minst sedan naturkatastrofen i Bangladesh slagit ut stora delar årets risproduktion. Egyptiska media uppger att rispriset 2008 beräknas stiga med 20%, något som får allt fler egyptiska bönder att satsa på varan.

Egypten har stora vattenproblem. Därför används bl a två högavkastande rissorter - SK 2034 och SK 2046 - som överträffar lokala varianter och japonica med 20 - 30% och som dessutom har den egenskapen att inte behöva lika mycket vatten och land som övriga sorter.

Trots det gör Egyptens regim och myndigheter vad de kan för att begränsa landets risprouktion. Omkring 10 miljarder kubik, 18 % av landets totala vattenresurser, går till risodling. För att få fram ett kg ris behövs 1,900 liter vatten. Dubbelt så mycket som behövs till lika mycket vete.

Inga kommentarer: