2007-10-09

Deir el-Medina II


Till det mest fascinerande med Deir el-Medina hör inte bara det vi idag vet om de som bodde och arbetade där. Utan dem inga pyramider, ingen konst. Vi har dessutom tillgång till några av de mer framträdande bybornas privata gravar. Vi har t o m namn på en del av dom!. Sennedjem, Pashedut och Irunefert.

Gravarna är lika enkelt som vackert målade och i Sennedjems fall finns inte bara hans yttre träkista utan också porträtt av honom och frun: bedjande, i arbete vid vårsådden, vid spelbord ( schack ?) etc.

Pashedut vet vi mindre om, men även han återfinns avbildad med sin fru Nedjembehdet- båda sittande i en båt på väg till underjorden. Irunefert bar samma titel som de andra, dvs "Servant in the Place of Truth". Troligen begravdes han tillsammans med sina föräldrar. Vi ve att fadern Siwazyt var präst, modern hette Tausret och att Irunefert själv var gift med en kvinna som hette Mehytkhati.

Iruneferts grav avviker ganska rejält från de övriga. Där återfinns inga vardagsscener, utan gravkammaren är fylld med strikt religiösa illustrationer. Här mistänker man att faderns inflytande låg bakom.

Bilder av Deir el-Medinas bevarade tempel finns här.

Inga kommentarer: