2007-12-11

Egyptens träd

Att komma till ett land med en helt annan flora och fauna än vår är att bli barn på nytt. Man vet inte vad det är man ser. Allt reduceras till "träd" och "blommor". Det mesta är fullständigt okänt. Ett träd som ser ut som en kaktus? Ett 40-tal olika palmer? Men ingen papyrus? Var har den tagit vägen?

Med botaniska ögon blir faraonernas väggmålningar intressanta. I Karnaktemplet som tog 1 300 år att bygga, finns t ex en "botanisk trädgård". En farao som lagt under sig Syrien och Palestina lät avbilda dessa länders exotiska växter och djur. 297 arter. 8 är idag identifierade.

I Hatshepsuths tempel finns en serie väggmålningar som skildrar den berömda expeditionen till Punt ( Somalia ). Även där återges en rad växter, träd och djur. Fascinerande miljöskildring.

En fransk biolog berättade sen för mig om skillnaden mellan förr och nu. Papyrus är borta. Nilen är förorenad. Han jobbar därför på att återintroducera en rad försvunna arter. Men fattigdomen sätter hinder i vägen. Folk hugger ner träd. Man behöver bränsle.

Inga kommentarer: