2007-12-11

Egyptens könsstympade kvinnor

95% av Egyptens kvinnor är könsstympade, dvs man har tagit bort hela eller delar av de yttre könsorganen, d.v.s. klitoris, inre och yttre blygdläppar. Ingreppet ses ofta som en förutsättning för att flickan ska kunna bli gift. Ingreppet medför handikapp och nedsatt sexuell förmåga.

Vid den lindrigaste formen av könsstympning, skärs förhuden på klitoris bort, och flickan får ett bandage, som hon bär tills skadan slutar blöda.

Vid den mer omfattande formen av könsstympning skärs klitoris bort med motiveringen att man vill förhindra ett penisliknande organ från att utvecklas och förhindra att flickan riskerar att utveckla en manligt sexuell läggning. Man vill förhindra att flickan blir "översexualiserad", att hon upptäcker förmågan till sexuell njutning.

Vid faraonisk omskärelse, skärs flickornas yttre könsdelar bort intill de yttre blygdläpparnas hudgräns. Klitoris och de inre blygdläpparna amputeras helt. I en del samhällen fästs sen de yttre blygdläpparna med små pinnar och endast en liten öppning lämnas för urin, och så småningom mensblod, att rinna ut och för mannens penis att tränga in.

I en del fall använder omskärerskorna nål och tråd för att sy ihop blygdläpparna. Efter ingreppet lindas flickans ben och de får vara stillaliggande tills akut sårläkning skett.

Under denna fas tröstas, matas, smärtlindras och sköts hennes dagliga toalett omsorgsfullt av äldre kvinnor, eftersom bandageringen hindrar flickan från att gå. Sen får de övergå till ett vanligt liv.

I samband med förlossning måste ofta ärrvävnaden skäras upp för att barnet ska kunna födas. Efter att barnet fötts sys blygdläpparna ihop. Kvinnlig omskärelse anses vara äldre än islam, kristendom och troligen även judendom. Ingen kan säga säkert var och när den kom till.

Jag träffade endast en egyptisk man vars fru inte stympats. Stympning är förbjudet i lag, men det är kusingifte också som även det blomstrar med de mest fruktansvärda genetiska konsekvenser.

Könsstympning går oftast till så att det är mor- och farföräldrar som tar hand om barnbarnen. En dag meddelar de stolt att nu har flickan blivit ärbar.

Inga kommentarer: