2007-12-11

Egypten satsar på kärnkraft


Egypten ska satsa på kärnkraft. Israels reaktion var förutsägbar. Om Saudi ( som planerar samma sak ) och Egypten förvandlas till kärnkraftsstater står Israel inför sin undergång. Argumentet är inte nytt. Samma resonemang förs med anledning av Irans kärnkraftsprogram. Om inte det stoppas kommer israeler att lämna landet.

För att undgå så mycket som möjligt av den israeliska kritiken avser Egypten att göra sin kränkraftssatsning till ett föredöme, en modell för de länder i arabvärlden som även de förbereder en satsning på kränkraft ( Algeriet, Jordanien oc Saudiarabien ). Öppenhet och samarbete med IAEA är Egyptens väg framåt.

Bakgrunden är Egyptens snabbt växande behov av el, som ökat med 10% per år under de senaste 10 åren. Landets ekonomi växer f n med 7% årligen. Hittills har man hållt jämna steg med efterfrågan, bl a genom en serie vindkraftverk längs Suezkanalen. Egypten är också världens 8:e största exportör av naturgas via pipeline till Israel, Jordanien och Syrien.

Ny lagstiftning som reglerar Egyptens kärnkraftssatsning läggs fram under 2008. Internationella konsulter kopplas sen in. Det talas om fransmän. Intensiva diskussioner pågår också om vilken typ av reaktor som ska byggas? Det talas om effekt på 1 000 MW till en kostnad av 1.5 - 2 miljarder dollar.

Uppdämningen av Nilen, med Assuandammen, räcker inte längre som lösning.

Inga kommentarer: