2007-12-11

Egyptens fattigdebatt

För några veckor sedan, då egyptens parlamenetet öppnades, sade landets president / diktator Mubarak att stödet till landets alla fattiga skulle ändras. Idag får 20 miljoner ransoneringskort som subventionerar inte bara tillgång på matvaror utan också undervisning, sjukvård, transport och drivmedel. Årligen kostar subventionerna den egyptiska staten 100 miljarder pund.

Den som har kortet betalar 1 pund för ett kilo matolja, inte 8 som är marknadspris. De får också bröd för 5 piaster, inte 30 etc. Nu ska alltså systemet ändras.

Bara de "verkligt fattiga" ska få hjälp och då i form av kontanter, inte ransoneringskort. En rad ministerier samarbetar om hur det nya systemet ska utformas och vilka det ska omfatta. En ny databas byggs upp för de 17 miljoner som klassas som "verkligt fattiga", devs de som lever under fattigdomsgränsen.

Lika många lever på fattigdomsgränsen ( 10 kr / dag )

Problemet är inflationen. Om de fattiga får kontakter i handen får de köpa allt till marknadspriser.

-Här går allt upp utom människovärdet, sade en man till mig. - Får jag pengar i handen, då får jag köpa matolja till marknadspris! Även den skulle kosta 12 pund kilot! Hittills har jag fått den för 1 pund. Jag kommer att få det sämre, inte bättre.

Modellen att dela ut pengar instället för ransoneringskort kommer från LatinAmerika. Där besöks de familjer som får kontanter några gånger per år för att kolla hur de handskas med dom. Pengarna är dessutom villkorade. Inga pengar om inte barnen går i skolan eller mamma besöker sjukvårdskliniken. Sköter sig pappa kan han få ett mikrolån för att starta eget.

I Egypten fortsätter befolkningsexplosionen. Landets 75 miljoner kommer inom kort att vara 100 miljoner. Hur de fattiga ska klara sig, få arbete, utbildning och sjukvård är den stora frågan. Och om kontanter kommer att hjälpa eller stjälpa dom?

Inga kommentarer: