2007-12-10

Egypten: ju äldre dess bättre

Ett märkligt jobb är sol-och-vårarens. I Egypten är 20 - 30 åriga, snygga egyptiska grabbar. De flesta jobbar som taxichaufförer eller guider och möter därför en aldrig sinande ström av kärlekstörstande äldre västerländska kvinnor, som de uppvaktar intensivt. Och kvinnorna faller som furor. Bara i Luxor bor ett tusental nygifta västerländskor.

De är 50 + och tror att de är just så attraktiva som grabbarna vill att de ska tro. Ju äldre kvinnan är dessto bättre. Då har de hunnit spara ihop mycket pengar och kommer att dö inom kort. Det älsta exemplet är en 90-årig brittisk kvinna som gift sig med en 27 årig pojke.

Mönstret är sedan alltid detsamma. Kvinnan flyttar till Egypten , kan inte språket och hamnar helt i händerna på killen som de gift sig med. Han ordnar alla papper, ser till att ett hus eller lägenhet byggs eller rustas - allt för kvinnans pengar. Han skriver under alla papper, sköter alla uppköp - allt med motiveringen att "du är utländska", "det här landet är korrupt" och "du skulle bli grundlurad om du inte gjorde som jag sade".

Efter några år, när bygget är klart, meddelar killen att han vill skiljas. Nu ska han gifta sig med en yng egyptiska för att skaffa barn. Sagt och gjort. Den utländska kvinnan förlorar, hennes rättigheter är inte så långt framskridna i Egypten och alla centrala handlingar har dessutom undertecknats av killen. Ofta brakar kvinnan ihop psykiskt innan hon lämnar landet.

Inga kommentarer: