2007-10-24

Vivant Denon med Napoleon i Egypten

Denon visade snabbt att han i fråga om sorglöshet, framåtanda och förmåga att uthärda strapatser var en av de yngsta i armén. Under det dryga år han vistades med Napoleon i Egypten, blev baron Vivant Denon med skissblocket i högsta hugg inte bara populär bland soldaterna och kamrat med högre officerare. Det mod han vid lämpliga tillfällen visade gav honom också en kärv uppskattning från Napoleons sida.

Napoleons sympati resulterade till en början i att han tog Denon med sig hem till Frankrike, när han lämnade expeditionsstyrkan åt dess öde och den vetenskapliga kommissionen åt åratal av vedermödor innan den fick tillfälle att publicera sitt hopbragta material.

Denon ensam av expeditionens konstnärer kom hem genom den engelska flottspärren med alla sina teckningar och dagböcker i behåll. Efter ett drygt år var han färdig att för en nyfiken värld framlägga dels en väldig atlas med skickligt utförda bilder av den dittills så litet kända egyptiska konstens stora monument och av nildalens pittoreska landskap, dels en journalistiskt lättflytande och utomordentligt levande ögonvittnesskildring av hela det sensationella fälttåget som satt samtidens fantasi i rörelse.

Så bidrog Vivant Denon till att göra Egyptens fornhistoria känd för Europas läsare.

Inga kommentarer: