2007-10-22

Jungfru Maria 2006

I Lourdes i sydfrankrike lever Maria-kulten. Hit reser årligen mer än 7 miljoner troende kristna. Det är kristenhetens största vallfartsort.

Kvällstid samlas de troende för att sjungande marschera bakom en Maria-statyett. De tror att hon uppenbarat sig här. För över hundra år sen. I en grotta för en utfattig flicka som drev några djur på bete. Sägnen säger att det sedan sprang upp en källa på den plats där tjejen talade med Maria. Men folk från trakten säger att det alltid har legat en källa där.

Nu vallfärdar som sagt årligen 7 miljoner hit till Lourdes. För att känna Maria´s närhet, hoppas på mirakel, besöka grottan där Maria uppenbarade sig innan de återvänder hem med några liter heligt vatten i bagaget. Det tappas gratis upp från källan.

Överallt säljs Mariastatyetter. Överallt står folk på knä och ber. Det verkar inte ha hänt så mycket vad gäller folks beteende inför gudar och gudinnor, sedan de första mor - barnstatyetterna gjordes för 5 000 år sen i Egypten. Det säger mer än något annat en hel del om våra psyken.

Inga kommentarer: