2007-10-05

Du är vägd på en våg ...

Låt Gud väga mig på riktig våg, så skall han finna att jag är oförvitlig ... Du är vägd på en våg och befunnen för lätt ... En trogen vän är ett omätligt värde, en tillgång som inte kan vägas på våg ... Andra pratar vitt och brett, men de visa väger sina ord på våg ... Och när Lammet bröt det tredje sigillet hörde jag den tredje varelsen säga: ”Kom!” Jag såg, och se: en svart häst, och han som satt på den höll en våg i handen ...

Alltihop hämtat från Bibeln. Nu kommer uttrycken inte därifrån utan från Egypten. Eller rättare sagt Sudan eller Etiopien. För den fornegyptiska religionen växte fram där. Och ett centralt tema var människans väg in i dödsriket. Då vägdes hennes hjärta på våg. I den andra vågskålen låg sanningens fjäder. Den som levt ett rent och sant liv hade inget att frukta. Men den vars hjärta var flr tungt kastades åt odjuren.

Redan då kunde den rike köpa sig fri på olika sätt. Inte minst genom att förse sin kista med heliga ramsor som skulle lura gudarna. Sen tog katolska kyrkan vid med avlatsbrev etc. Så det här med samvete och svarta pengar har även det en lång historia.

En uråldrig föreställning från mörkaste Afrika som genomsyrat alla möjliga religioner. Bilden visar Thoth som väger ett människohjärta med sanningens fjäder i andra vågskålen. Hämtat från egyptiska dödsboken, världens älsta illustrerade manuskript.

1 kommentar:

David sa...

Ja de låter ju inte särskilt troligt... Däremot så kanske det är så att Gud har skapat människan och just hjärtat och moralen är viktig. Bibeln säger till exempel att utan helgelse är det omöjligt att närma sig gud eftersom han är så ren.