2007-10-02

Tutankhamun visas upp

Efter att en längre tid roat mig med att titta på forntida egyptisk konst - inte minst fynden från Tutankhamons grav och turerna kring upptäckten av den - ser jag i bladet att för första gången ska nu Tutankhamuns mumie visas offentligt.

I november ska den den gamle faraonen visas i en glasmonter i sin gravkammare i Luxor vid Nilen. Kroppen ska skylas av en linneduk, men besökarna ska få se faraonens ansikte.

-Det är första gången i historien som någon får se mumien offentligt, säger den egyptiske riksantikvarien Zahi Hawass.

Tutankhamon, som avled i unga år, styrde Egypten mellan ungefär 1361 och 1352 före Kristus. Upptäckten 1922 av hans orörda gravkammare slog världen med häpnad. Sigillen till gravkammaren var obrutna, konstföremålen som återfanns mycket vackra.

Graven innehöll över 5000 föremål och Tutankhamuns mumifierade kropp låg i en människoformad kista av rent guld. Trots att en del av de fantastiska dyrgripar som hittades i graven har visats upp på museer världen över, har den mumifierade kroppen bara granskats i detalj några få gånger. Engelska forskare är världsledande. De har röntgat flera mumier - allt för att utvinna så mycket kunskap som möjligt.

Inga kommentarer: