2007-10-24

Vivant Denon - sängvägen till hovet

Dominique Vivant Denon föddes 1748 på ett litet slott i den franska provinsen, lagom adlig för att ha en chans att komma sig upp i dåtidens klass- och ståndssamhälle. Lagom fattig för att sporras till egna ansträngningar. Fadern sände honom att studera juridik i Lyon, men Vivant insåg snabbt att genvägar var bättre än trängseln på studievägen. Knappt sextonårig avbröt han studierna, reste till Paris och började nästla in sig i salongerna. Han ville gå sängvägen.

Eftersom han valt att göra karriär inom konsten uppvaktade han hovmålaren Boucher och den store antikspecialisten greve Gaylus, men framför allt ägnade han sig åt att uppvakta damerna. Tack vare dem dröjde det inte länge förrän portarna till Versailles öppnades för honom. Där stod han i det stora galleriet, alltid på samma plats och hänfört stirrande, när Ludvig XV två gånger om dagen gick förbi.

En dag stannar kungen och frågar vad han önskar? "Se Er, Ers Majestät!" svarar Denon. Denna plattityd öppnade oväntade möjligheter. Han var född kurtisan i ordets gammalfranska betydelse av hovman och kunde alltid säga det som de höga herrarna och damerna ville höra, det smicker de trodde på. En förmåga lika mirakulös som AUadins lampa.

Inga kommentarer: