2007-08-03

Saddams grav - ett pilgrimsmål?


Dagens New York Times bjuder på läsning om om Saddam. Hans anhängare och stamfränder har öppnat ett pilgrimscentra vid hans grav.

Enligt ett USA-dekret från 2003 är det inte i Irak tillåtet att hänga upp målningar, foton eller resa statyer över Saddam. Även demonstrationer till Saddams ära har förbjudits. Men i Awja har man nu rest ett Martyrernas Hem över Saddams och hans söner Uday och Qusay. Det besöks dagligen av en handfull personer. Det är livsfarligt bege sig dit. En av Saddams anhängare, hövding för Abu Nasir-stammen, måste godkänna besöket liksom delar av den nationella motståndsrörelsen.

När Saddams kropp kom frpn Baghdad begravdes den först i lokal moské. Något dygn senare till det hus som Saddam lät uppföra för att ge som gåva till staden. Där ligger han nu omgiven av två irakiska flaggor - i den version som Saddam använde sig av - och orden "Gud är Stor".

Saddam avrättades natten till lördag 30:e december 2006. Genom hänging. Beslutet fattades av en domstol i det irakiska folkets namn. Hängningen filmades med hjälp av mobiltelefon och sekvensen lades ut på Internet. Av den skakiga vidoen framgår att Saddam Hussein in i det sista hånades av anhängare till den religiösa ledaren Mogtada Sadr. Därav ropen "Moqtada, Moqtada" ...

Det rep som Saddam hängts med såldes till högstbjudande. Medlemmar i den stam Saddam tillhörde - det finns omkring 150 betydande stammar i Irak - planerar nu att bygga ett museum i närheten av Saddams grav. De ska även ställa ut den rock, de vita kläder och de skor Saddam bar vid sin död. Men mest uppmärksamhet har riktats mot planerna att utge de memoarer Saddam skrev i fängelset.

En av Saddams försvarsadvokater, Saleh Armouti, uppger att uppgiften är korrekt. Saddam ska förvandlas till martyr. Han använde sig mot slutet av sin karriär av den sunnitiska formen av islam för att legitimera sin makt.I varje större shiitisk stad i södra Irak, lät Saddam uppföra en stor sunnitisk moske. Saddam lade också beslag på de donationer som shiiter gav till underhåll av sina heliga städer - Najaf och Karbela. Medlen användes för att finansiera en nationell troskampanj. Den sunnitiska, inte shiitiska, formen av islam skulle spridas i södra Irak.

Inga kommentarer: