2007-08-14

Clinton, golfen ... och sanningen


För några år sen besökte Clinton Sverige. Bl a för att hålla föredrag och spela golf. Tyvärr hann jag inte besöka någondera. Det hade varit intressant av flera skäl. Så här ser förresten Clintons golfswing ut.

Under en golfrunda på fyra timmar hinnner man få en ytlig men ganska bra bild av en människa. Hur handskas han / hon med självbilden då de missar bollen? Duffar, hookar, slicar, ligger i ruff, pluggad i bunker, i vatten eller irrar i skogen och letar boll? Juniorer får spel, kastar bollar och klubbor, andra bara skakar stillsamt på huvudet. Golfen rymmer en speciell avdelning på Psykologiska Museet, avdelningen "Ironi".

Golfreglerna är ganska hårda. Ingen extraserve som i tennis och boll skall spelas där den ligger. Mot den bakgrunden är det intressant ta del av hur Clinton golfar. Humoristiskt avslöjat av Don van Natta i "First of the Tee. Presidential hackers, duffers and cheaters from Taft to Bush".

Det visar sig att Clinton spelar inte bara på en boll utan flera. För att snabbt "glömma" vilken som var hans första? Medspelare vet dock besked. Det är alltid den som ligger bäst till! van Natta gick i samma fyrboll som Clinton.

När de närmar sig green får Clinton alla puttar till skänks. Även om de ligger 30 meter från kopp. När rundan sen var klar visade Clinton stolt upp sin score på 82 slag. Mycket bra. Don van Natta, som räknat Clintons alla slag, fick det däremot till mer än 200.

Inte undra på att Clinton förvägras medlemskap i de Washington-klubbar där han ville bli medlem. Van Natta skrev om rundan. Både i New York Times ( där fanns fotot på Clintons scorekort ) och i sin bok. Clintons polare Trump löste dilemmat genom att bygga en ny golfbana och göra Clinton till hedersmedlem. Så går det till i en del sammanhang.

Hur Bush spelar golf? Så fort det bara går. Han kör ett slags golfrace. Vill ideligen sätta nytt hastighetsrekord för en golfrunda. Något som får mig att tänka på en av hans kommentar efter attacken mot World Trade Centre 11:e september. CIAs chef upplyste då Bush om att Al Qaida fanns i ett 60-tal länder: "Lets pick them one by one", blev Bush´s snabba svar.

Don van Natta: First of the Tee. Presidential hackers, duffers and cheaters from Taft to Bush.

Inga kommentarer: