2007-08-13

Nässelfjäril på väg ut II


Fjärilarnas färger är knutna till fjällen och utgörs av dels pigmentfärger, dels strukturfärger. De förra betingas av färgämnen, pigment, som absorberar vissa av ljusets våglängder. Strukturfärger, t.ex. skimrande färger hos blåvingar och guldvingar, uppkommer genom reflexion och interferens till följd av fjällens skiktade finstruktur och uppfattas därför olika av betraktaren beroende på hur ljuset faller på vingarna.

Färger och färgteckningar fungerar som signaler både till artfränder och till andra djur. Hos dagflygande fjärilar spelar färgerna en väsentlig roll vid partnerval och revirhävdande. Hos många fjärilar är färgteckningarna också viktiga i kampen för att undkomma predatorer. Vingarna hos nattaktiva fjärilar, och vingundersidorna hos dagfjärilar, är ofta kamouflagefärgade för att undgå upptäckt under dagens vila. Ögonformiga teckningar på vingar som hastigt exponeras och skrämmer angripare är också vanligt.

Fjärilar som innehåller giftiga eller illasmakande ämnen annonserar ofta detta för presumtiva predatorer genom att vara tecknade i rött eller orange i kombination med svart. Andra fjärilar har utvecklat mycket snarlika färgteckningar trots att de inte är giftiga – de luras

Inga kommentarer: