2007-08-02

Älg och varg ....

Vad vet forskarna om varg och älg? Hur många älgar tas av friska, sjuka, unga, gamla, kor, kalvar eller tjurar?

Av 209 vargslagna, könsidentifierade undersökta älgar var 134 (64 %) kalvar och 33 (16 %) ettåringar. De två yngsta åldersklasserna utgjorde alltså 80 % av de vargdödade älgarna. Ju större andel kalv som vargen tar, desto mindre inverkan har vargen på den lokala älgpopulationens produktionsförmåga.

Varg föredrar kalvar framför äldre älgar och vuxna kor framför vuxna tjurar. Men hur ser bytesvalet ut om man jämför olika vargrevir? Har alla vargflockar samma preferens för kalvar? Nej, antal kalvar och vargarnas jaktstrategier varierar över landet.
De flesta av de älgar som tas av vargarna är inte i dålig kondition utan snarare likvärdiga med de älgar som skjuts under jakten. Sannolikt är detta ett resultat av att vi i Sverige överlag har en god födosituation för älgstammen så att det är relativt ovanligt med utmärglade älgar.
Vargarnas flockstorlek varierade från två till åtta individer mellan olika år och revir.

Predationstakten, genomsnittligt antal dagar mellan slagna älgar, varierade mellan 2,7 och 8,4 dagar per slagen älg. Medelintervallen är 4,8 dagar (säkert + sannolikt vargslagna älgar) respektive 5,8 dagar (endast säkert vargslagna) per slagen älg. Detta byggde alltså på data från vinterhalvåret.

Preliminära resultat från motsvarande studier under sommarperioden tyder på att intervallet mellan slagna älgar kan vara betydligt lägre under denna årstid, troligen beroende på att kalvarna då är mindre och därmed erbjuder en mindre mängd biomassa per slagen älg än under vintern. Hur stor inverkan har då vargens uttag på älgen?

Länsnivå: Det jaktliga uttaget svarade för 93 % respektive 95 % av dödligheten hos älg.
Trafikandelen står för 2,7 % respektive 1,9 % av den kända dödligheten i älgstammen. Björnens uttag i älgstammen har inte tagits med i denna beräkning. På länsnivå verkar vargens inverkan vara marginell. Frågan är bara om länsvisa beräkningar är en relevant skala för att diskutera vargens inverkan på älgstammen i våran relativt glesa vargpopulation?
Revirnivå: En viktig faktor är hur mycket älg det finns inom vargreviren. I Sverige ligger älgtätheterna vanligen mellan 5 och 15 älgar per 1 000 ha. Hur stort område fördelar vargarna sin predation över? Reviren omfattar i snitt en yta av 1 000 km2. Det är viktigt komma ihåg att predationstrycket per ytenhet blir tre gånger så högt i ett 500 km2 stort vargrevir som i ett 1 500 km2 stort vargrevir vid samma flockstorlek. Forskarna räknar med en revirstorlek på 800 km2.
Sen gäller det att bedöma produktionsförmågan i den lokala älgpopulationen, dvs. hur många kalvar som produceras varje år. Detta är i sin tur beroende av könskvoten och åldersfördelningen bland de vuxna älgarna samt fodertillgång. Produktionsförmågan i den svenska älgstammen varierar mellan 30 % och 50 %, beräknad som tillskott av kalv under sommaren jämfört med älgstammen under föregående vinter. Forskarna har valt en produktionsförmåga på 40 %.

Resultaten visar att det möjliga jaktuttaget för jägarkåren, inom etablerade vargrevir, minskar dramatiskt med minskande älgtäthet.

Vid älgtätheter på 10 – 15 älgar per 1000 ha kan älgstammen beskattas med 2 – 4 älgar per 1000 ha. Vid tätheter på 5 – 6 älgar per 1000 ha minskar jaktuttaget till under 1 älg per 1000 ha. Vid mindre än 5/1000 ha finns inget utrymme alls för jakt. Då tar varg och björn hela den årliga produktionen i älgstammen.

En täthet kring 10 älgar per 1 000 ha kan betraktas som ett gränsvärde. Vid denna täthet eller högre får etablering av varg en måttlig inverkan och jakten kan i det närmaste bedrivas i samma omfattning som tidigare. Skogsbolagen ha ner älgstammen till 5/1000 ha.

Inga kommentarer: