2007-08-08

Kungsörn på frammarsch


Igår såg jag örn. Så människor reagerade! De pekade och skrek. Det var något extra.

Örnsymbolen kan följas tusentals år bakåt i tiden. Den återfinns på väggarna i Egyptien pyramider, bland Mesopotamiens och Persiens monumentalskulpturer, i det klassiska Grekland, bland romerska arméer och fälttecken, hos Europas kunga- och kejsarhus.

Napoleons fältmarsalk, Jean Baptiste Bernadotte, som valdes till svensk kung 1810, hade i ättens vapen en örn av guld med vänstervänt huvud och sänkta vingar som huggit klorna i en åskvigg.

Men örnen är inte bara en makt- utan även en frihetssymbol. I Völvans spådom i isländska Eddan, siar en spåkvinna om jordens undergång, Ragnarök. Hon siar även om en skön ny världsom stiger ur havet. Samma örn, fritt svävande över fjällen, sjunger ABBA om.

En annan som såg örnen som en frihetssymbol var August Strindberg. 1871 under en promenad i havsbandet, hittade han en örnfjäder på Kymmendö. Han använde den sen som penna och undertecknade sina brev med "Örn. Fri."

I vår egen tid då? USAs befälhavare i Irak, generallöjtnant David Petreaus, bär i uniform en stiliserad örn-bild på höger arm. Petreaus ledde, då han var stationerad i Kurdistan, den 101:a luftlandsättningsdivisionen, "De Skrikande Örnarna". En elitdivision som inom loppet av 36 timmar kan landsättas var som helst på Jorden.

Kungsörn är 230 centimeter mellan vingspetsarna.Idag finns i Sverige uppåt 2 000 exemplar spridda över i princip hela landet.

Inga kommentarer: