2007-08-13

Om konsten att kläcka fjärilar


Så här ser det ut nån timma innan fjärilarna kläcks. Vingarnas mönster lyser genom puppans vägg. Det är lika fascinerande varje gång att se hur fjärilen tar sig ut, torkar och pumpar upp sina vingar innan den ger sig av. Dess färger är nu som klarast och det är kul ha dom klättrande på sig.

Det som ligger nedanför fjärilen är den kostym den bar som larv. Att se larven hänga sig upp-och-ner, våldsamt kasta sig hit och dit för att kränga av sig larvkostymen innnan den förvandlas till puppa är ett enastående skådespel. Fjärilarna på bilden har jag hängande i en enkel fruktskål.

Om man vill inte vill fånga och odla larver, se dom förpuppas och fjärilar krypa ut efter några veckor, så kan man detaljstudera en levande fjäril genom att göra så här:

Fånga djuret med håv och för in det i en glasburk. Ställ sen ner burken i en kylväska med kylklampar. När de varit i kylväskan en kvart eller så tar du upp burken. Du stryker sedan pek- och/eller långfingrarna mot pannan där du förhoppningsvis har lite svett - för det är väl en solig och varm dag när du är ute. När nu den lite småfrusna fjärilen kryper upp på de varma svettiga fingrarna som du försiktigt sticker in i burken brukar de i 9 fall av 10 stanna på fingrarna eller handen och värma upp sig någon minut eller två i bästa fall innan de flyger iväg. Då kan du lätt se fjärilen på nära håll. En del arter är mer "tillmötesgående" än andra. De kan sitta på handen i c:a 3 - 4 minuter innan de flyger iväg.

Här finns mycket material om hur man går tillväga för att odla fjärilar.

Inga kommentarer: