2007-08-18

Hitler, Stalin och Mao


1987 var jag i Warzawa på en av den polska fackföreningen Solidaritets underjordiska konferenser. Den rörelsen, liksom Charta 77 och USAs medborgarrättsrörelse, fångade min fantasi. Förstod vad de kämpade för.

När jag nu läser Richard Overy´s bok "The Dictators" återuppstår de förvirrade vänsterdebatter som fördes i Sverige under 1960-talet. Hur kunde det som kallades för tok- eller grönsaksvänster, tro på en väpnad revolution? I ett Sverige som under 1960-talets rekordår stod mitt i en aldrig tidigare skådad högkonjunktur?

Overy skildrar diktatorernas väg till makten och hur de sedan utnyttjade den. Den personlighetskult som växte upp kring ledarna. Partistatens diktatur och terror mot oliktänkande. De framtidsutopier som målades upp och den propaganda som pumpades ut. De kulturella revolutioner som skulle skapa "den nya människan". Framväxten av planekonomi som satte den militära upprustningen i centrum och sist men inte minst lägren.

2 kommentarer:

Anonym sa...

- Varifrån har marxism-leninism-maoismen hämtat sin inspiration?
- Filosofin från stenåldern, slaveriet från antiken, hierarkin från feodalismen, utsugningen från kapitalismen och namnet från socialismen :-)

Anonym sa...

Enfaldigt! Vad hade Kina varit utan Mao-Tse-Tung?