2015-05-11

Ur spår ...

Den som drabbats av kärlek vet en del om hur ens sinnestillstånd förändras. En annan typ av förändringar sker då vi är missnöjda, drabbas av religiösa upplevelser eller konstverk, musik, film eller litteratur. Eller då vi kommer på en praktisk lösning av ett svårt problem - vetenskapligt, tekniskt eller vardagligt.
De som drabbas av vad de kallar för religiösa upplevelser - tror sig ha varit i kontakt med högre makter - drivs än längre in i ett förändrat sinnestillstånd. Dels gör dessa upplevelser säkert det egna livet roligare, man är ju i kontakt med Gud vet vad? Och både syner, hörselupplevelser och kroppsliga reaktioner spelar in. Ökar den inre cirkusen.
Allt tecken på att man inte varit sig själv utan varit på besök eller fått besök av något annat. Något "högre", "sannare" än den vardagliga verkligheten.
Upplevelsen beskrivs ofta som splittrad. Kan väl knappast bli något annat om man tror sig stå i kontakt med andar, änglar, väsen av allehanda slag. Onda som goda.
De som upplevt sånt här säger sig ofta ha upplevt ett underverk. Även det måste vara kul kunna säga. En del tror sig därmed också ha fått förmågan att kunna bota sjuka, påverka andras liv och leverne, sia om framtiden, skada eller hota motståndare, ja t o m kunna påverka väder och vind.
Till detta kommer sedan beteenden av olika slag. Offer, ljus, musik, dans, rökelse, fasta, pengagåvor och inte sällan - i alla fall i kristna kretsar - ett mer eller mindre öppet fördömande av erotik. Ganska bissart. Luther föreslog ju två samlag per vecka för att män och kvinnor inte skulle brinna i köttet. Och Jesus var inte heller en tråkmåns. Han förvandlade ju vatten till vin. Och det rörde sig inte om några små mängder precis. 400 eller 600 liter beroende på hur man räknar. En folklig dröm gick i uppfyllelse, Vilket party ...  och sedan dess är vinet centralt i kristna ritualer.
Sen har vi alla lagar och påbud av varierande slag. Inte minst moraliska. Också alla hemligheter, En del tål dagens ljus och kan spridas bland folk, de invigda, medan andra hemligheter hålls inom än snävare kretsar. Den förvrängda religionen.
Men det finns naturligtvis en annan inre verklighet som varken skapats av lagar och religioner, utan finns hos de som kan stå upp utan hjälp och som har vuxit fram inom dem ur deras egna rötter och egen erfarenhet. Ur frön från det förnuft som finns inplanterat i varje människa, om de inte avviker från att stå ut med att lära känna sin egen karaktär? Nog nu ... Nu står vi vid stupet.

Inga kommentarer: