2015-05-17

Den kinesiska drömmen


Vad denna personliga dröm handlat och handlar är svårt beskriva. Vem väckte den? Sven Hedin? Apkungen? 
I alla fall reste jag 1987 till Kina första gången. Med buss från norra Pakistan längs Karakorum Highway över Höga Pamir med bergspass på 4 800 m ö h. Fick släng av bergssjuka. Sov i hönshus, drack whiskey med kinesiska gränsvakter, bråkade med kineser som försökte stjäla min utrustning, besökte nomadernas yurtor omgiven av kameler och yakar. Pojkdrömmen gick i uppfyllelse. 
Inte minst då vi kom till Kashgar och där hamnade på världens största bondmarknad dit 10 000 tals bönder sökt sig för att sälja vad bönder köper och säljer. På det följde den ena resan på den andra till Kinas alla hörn. För det mesta ensam. I bland i sällskap med forskare. Varje resa gav nya inblickar. 
Lärde känna en författare som slog upp sitt hem på vid gavel. Träffade kompisar, konstnärer, soldater och bjöds till bröllop och middagar. Under bilresorna kors och tvärs satt vi och sjöng. När vår reportoar tog slut tog hans mamma och fru vid. Med folksånger. Så under några årtionden fick jag följa Kinas förvandling. I städerna som i denna utmärkta dokumentär om Datong. Här. Dit tog vi en gång tåg från Beijing. En resa vi aldrig glömmer. Jag längtar faktiskt tillbaks ... 

Inga kommentarer: