2015-05-04

Merkel, Putin och tysk diplomati på högsta nivå

Nej, det är inte omöjligt för människor från skilda länder med vitt skilda synsätt och åsikter att umgås och visa varandra respekt. Man kan tro det när man följer medias undergångsrapportering. 
Låt oss som exempel ta Angela Merkel och Tysklands diplomatiska agerande inför 70-årsminnet av befrielsen av Tyskland från nazismen. 
Putin bjöd in henne plus en rad andra västliga regeringschefer att närvara vid den stora ryska seger- paraden nu den 9:e maj. Merkel skulle då, som hennes föregångare Schröder gjorde för 10 år sedan, stå på Röda Torgets tribun vid sidan av Putin och hälsa paraderande ryska trupper och passerande flygplan. Det är nu inte möjligt dels p g a Rysslands ockupation av Krim, dels p g a den ryska invasionen av Ukraina. 
Merkel föreslog därför ett ”annat format” som det heter på diplomatspråk. 
Den 10:e maj, dagen efter segerparaden, flyger Merkel i spetsen för en liten tysk delegation till Moskva för att bl a lägga ner en krans på den okände soldatens grav. Sedan följer middag med Putin och en gemensam presskonferens.
Redan nu på torsdag reser Tysklands utrikesminister Steinmeier till Ryssland, närmare bestämt till Wolgograd / Stalingrad, där han tillbringar dagen med den ryske utrikesministern Lawrow.
De ska bl a diskutera bygget av en gemensam rysk-tysk krigskyrkogård. Steinmeier ska senare på kvällen närvara vid den konsert då Wolgograds / Stalingrads symfoniorkester tillsammans med den tyska symfoniorkester från Osnabruck uppför Schostakowitschts 7:e symfoni, den s k Leningradsymfonin ( här ), som började komponeras 1941 och tillägnades det ryska folkets kamp mot den tyska nazismen. 
Ett uruppförande kommer också att ske av ett stycke som tillägnas alla som stupade i andra världskriget. Den tyska orkestern reser sedan vidare till Kiev i Ukraina och Minsk i Vitryssland.
Den 8:e maj högtidlighålls BEFRIELSEN av Tyskland i den tyska riksdagen i Berlin. För 30 år sedan höll den dåvarande förbundspresidenten Richard von Weizsäcker det kanske viktigaste talet i hela Tysklands efterkrigshistoria. Bl a sade han att ”vi led inget nederlag – vi befriades” ( hela Weizsäckers tal finns här, en engelsk översättning här ).  Bakgrund ges här
Under 30 år har jag haft förmånen att få resa runt i världen. Ett 70-tal länder. Var jag än befunnit mig har jag alltid försökt hinna med att besöka viktiga krigsskådeplatser och söka upp ögonvittnen. Det må ha gällt Hiroshima / Nagasaki / Okinawa i Japan, Nanjing och Kunming i Kina, Pearl Harbour i USA eller krigsskådeplatser i både väst- och östeuropa. överlevande från KZ-läger, f d soldater eller officerare från olika länders arméer, flotta eller flyg.
Ibland känner man inte igen sig själv. Allra minst då verkligheten springer ifatt ...   

Inga kommentarer: