2015-05-13

Sickna gäddor ...

Att både växt- och djurarter utvecklar speciella egenskaper för att de lever på olika platser vet vi. Det gäller även en rovfisk som gäddan, som kan bli 20 år, 130 cm och väga 25 kilo. Den finns överallt. I sjöar, åar, älvar och Östersjöns brackvatten. 
Dom som lever i Östersjön använder två olika lekstrategier. En del tillbringar hela sitt liv i havet. Andra vandrar som laxen. På våren simmar de upp i åar och våtmarker för att leka. Ynglen stannar några veckor i sötvatten innan de simmar ut i havet för att där växa sig stora. Efter tre till fyra år återvänder de för att fortplanta sig till samma vattendrag där de föddes.
Nu har forskare fångat och mätt över 4000 vandringsgäddor - inte illa - från fem vattendrag i Kalmarområdet. Resultaten visade att gäddor från olika lekområden var olika stora. Studier av ’årsringarna’ i skelettdelar visade att gäddor från olika bestånd vuxit olika fort. 
Sedan födde forskarna upp gäddor i laboratoriet för att ta reda på om skillnaderna var ärftliga och inte ett resultat av att exempelvis födotillgången skiljde sig mellan lekområden. Man har tidigare trott att det är de individer som växer snabbast när de är unga som senare också blir riktiga stora. Forskarna upptäckte istället att gäddor som växte långsamt i början av livet blev ovanligt stora som vuxna.
Slutsats? Hur viktigt det är fortsätta arbetet med att restaurera vattendrag och våtmarker där fisken kan vandra upp för att leka. 

Inga kommentarer: