2015-05-05

Myter om de allierade och andra världskriget

I Tyskland uppmärksammas krigsslutet på många intressanta sätt. ZDF visar nu på lördag en dokumentär om de allierades krigsförbrytelser mot tyska soldater. De rör sig tyvärr om de alltför i krigssammanhang vanliga excesserna med skalper och avskurna könsorgan som troféer.
Även de amerikanska truppernas våldtäkter - uppskattningsvis 190 000 - tas upp. Här. Lika gräsliga som de ryska om än mindre till antal.
En av Tysklands främste historiker på Hitlerstaten, Götz Aly, har satt fart på den tyska debatten genom att uppmana Berlinborna att gå man ur huse den 8:e maj och bege sig till det ryska krigsmonumentet med blommor i händerna för att närvara vid den musikaliska högtid som där äger rum. Här. Gamla östtyska officerare lär sluta upp.
Vi känner till omfattningen av den japanska arméns tvångsrekrytering av kvinnliga sexslavar - de tvingas "betjäna" 100-tals män per dag. Jag har träffat och intervjuat sydkoreanska sexslavar om detta.  Men hur många känner till de allierades sexslavar? Här.
Frankrike sägs ha förvandlats till en gigantisk bordell. Här.
En amerikansk forskare, Mary Louise Roberts, drar nu sitt strå till stacken med "What Soldiers Do. Sex and the American GI in World War II France". Här. Hon intervjuas här om boken. Hon har knappast gjort sig populär i det vulgärpatriotiska USA.
Den som vill kan sen fördjupa sig i de känslor som fanns mellan de olika allierade ländernas trupper. Gissa? Amerikanen Paul Fussel, som deltog i kriget, tillhör de som skrivit bäst och mest balanserat om detta. Här
-"Glöm inte att andra världskriget mot nazismen fördes av ett rasistiskt USA", berättade Ivan Houston för mig. Han fick slåss i en separat afro-amerikansk enhet. Här. När de återvände hem till USA förvägrades de afro-amerikaner som flugit bombplan under kriget arbete i civilflyget.
Så här kan jag hålla på ... Slutsats? Att jag mer och mer imponeras av den tyska debatten. Den liknar inget annat jag tagit del av. Det enda möjliga sättet att förhålla sig till landets abnorma historia. Vare sig det gäller den egna skulden eller de allierades.


Inga kommentarer: