2015-05-01

Berlin, riksdagen och andra världskrigets slut

Den som idag besöker riksdagshuset i Berlin möter i dess nordliga, östliga korrridorer och sydvästliga trapphus 159 graffiti. Ryska soldater skrev med förkolnade trärester, ryska officerare med färgkritor. Blå för tillbakadragande tyska trupper, röda för framåtryckande ryska. 
Det mesta av graffitin finns kvar. Efter en sedvanlig hård och grundlig tysk debatt. Någon har t ex skrivit "Vi överlevde och gläder oss över det". Det finns även andra, mer obscena. De flesta av det slaget har dock tagits bort. Bara enstaka finns kvar. Ni får själva föreställa er vad som står. 

Än idag besöks riksdagshuset av äldre ryska soldater som letar efter sina och sina vänners namnteckningar och kommentarer. Det finns bra böcker om denna graffiti. Norman Fosters "The Reichtags Graffiti" är strålande. Här. Och den tyska rysktalande kvinnliga riksdagsguide, som genom åren lotsat ryska turister / äldre soldater på besök, utkommer inom med sin bok om vad hon hört berättas under sina möten med dom. Det blir säkert en givande läsning. 

Kampen om riksdagen inleddes 29:e april 1945. På eftermiddagen 30:e utsattes byggnaden för timslång artelleribeskjutning av soldater från 380:e, 756:e och 674:e sovjetiska infanteriregimentet. Ordern från Stalin var att inta byggnaden före 1:a maj, den stora sovjetiska högtidsdagen. Då skulle ryska fanor fladdra från byggnadens fönster och topp. Klicka på fotot så förstoras det. 



Wehrmachts- och SS-styrkor hade förskansat sig inne i byggnaden tillsammans med ett 100-tal fransmän. Först kl 23 den 30:e april kunde en ryska fana hängas ut genom ett fönster på den andra våningen. På eftermiddagen den 1:a maj drog sig de sista tyskarna och fransmännen tillbaka till källarvåningen innan de flydde genom underjordiska tunnlar till floden Spree. Militärhistoriker räknar med att omkring 2 000 ryssar och några hundra tyskar / fransmän stupade under stormningen. På förmiddagen den 2:a maj togs sedan det klassiska ryska svart-vita fotot. Fotografen Abdulchakim Ismailow dog i februari 2010 i sin hemort i Dagestan, 93 år gammal. Klicka på fotot så förstoras det.




Men Hitler hade inte gömt sig i riksdagshuset. Bunkern låg under rikskansliets trädgård, en kilometer sydväst om riksdagshuset. Först den 2:a maj stötte några ryska sjuksköterskor på den underjordiska anläggningen. En vecka senare offentliggjorde ryssarna fyndet. 

Den 9:e maj säger sig högerextremister demonstrera utanför riksdagshuset. Mot "islamisering" och "amerikanisering". Bara hoppas att det stoppas. Allt annat vore fel. Fullständigt fel. Klicka på fotot så förstoras det. 



Själv kommer jag aldrig att glömma de samtal som jag av och till under två dagar hade med den idag 89-åriga tyska som i detalj berättade om livet i de kvarter där hon som 18 / 19 åring upplevde slutstriderna i Berlin. Hon lockar än idag till sig forskare. Jag förstår varför ....






Inga kommentarer: