2009-06-22

Darwinism före Darwin


..."I hela naturen råder lagen äta eller ätas och människan är det blodigaste av alla blodiga rovdjur. Hon dödar för att skaffa föda. Hon dödar för att klä sig. Hon dödar för att smycka sig. Hon dödar för att anfalla. Hon dödar för att försvara sig. Hon dödar för att lära sig något och dödar för nöjes skull ... Hela jorden, ständigt dränkt i blod är ingenting annat än ett väldigt altare på vilken allt levande måste offras utan slut, utan gräns, utan vila, tills dess alla ting förtärts, till dess döden själv är död" ....

Man kan tro att orden skrivits av en darwinist, men så är det inte. De skrevs innan Darwin var född och innan han fyllt tio. Författaren vände sig mot 1789 års franska revolution och dess framstegstankar och hette Jospeh de Maistre. Han hade samma människo- som natursyn: ... "Vad människan behöver för att leva är fördomar. Förnuft skadar henne. Det finns inte två intelligenta människor som genom förnuftsresonemang kommer till samma slutsats. Att låta förnuftet styra är att öppna för anarki och godtycke. Vad samhället behöver är auktoritet och tro".

Slående likheter med det som sen kom att kallas för socialdarwinism. Formulerades alltså av en fransk reaktionär innan ens teorin sett dagens ljus. Är vi uppdragna speldosor? För nog känns tankegångarna igen på lössen?

Inga kommentarer: