2015-12-06

Darwin, Churchill, British Museum och Natural History Museum

Inga Englandsbesök utan stående inslag! Oavsett annat! Samma rutin. Läser in mig på vad det nu är som jag vill se på
British Museum ( http://www.britishmuseum.org/whats_on.aspx ), titta närmare på i
Winston Churchills War rooms ( http://www.iwm.org.uk/visits/churchill-war-rooms ) och i
Natural History Museum ( http://www.nhm.ac.uk/visit.html ).
Sen toppas det hela med besök hos Charles Darwin på Down
( http://www.english-heritage.org.uk/visit/places/home-of-charles-darwin-down-house/ ).
Den mannens liv och leverne upphör aldrig att fascinera. En gång fotvandrade jag till Down p g a storm. Vägarna blockerades av nedfallna träd, men det gjorde bara besöket mer minnesvärt.
Senast jag var på Down fick jag tillstånd läsa Darwins anteckningsböcker från hans fem-åriga jorden runt resa med fartyget Beagle. Rikemanssonen Darwin betalade resan ur egen ficka ( han skulle utgöra sällskap åt skeppets kapten ), men resan kom också att lägga grunden till Darwins kommande 40 år av arbete.
Han skrev 19 böcker, hundratals artiklar och idag finns alla hans bevarade 14 000 brev publicerade! Dessutom sökbara ( http://www.darwinproject.ac.uk/ ).  
Vad som band mig extra till Darwin anteckningsböcker - jag är glad amatör - är att jag luffat Stilla Havet runt med Darwins bok "Resan jorden runt" i bagaget ( den är en modern reportagebok ). Min resa gjordes inte i ett enda svep, utan genomfördes under en 4-årsperiod. Var runt i Japan, Nya Guinea, Nya Zeeland, Australien, Chile, Påskön, Tahiti och Hawaii för att uppleva. Och möta forskare.
Varför Darwins liv och leverne aldrig upphör att fascinera? Läs nedanstående och kolla videon!
"Det finns en storslagenhet i denna evolutionära syn på hur livet, med dess många olika krafter, ursprungligen blåstes in i ett litet fåtal former, kanske i bara en enda. Och hur det, medan denna vår planet fortsatte sitt kretslopp i enlighet med gravitationens fasta lagar, ur en så enkel början utvecklats och utvecklats vidare mot otaliga former av den yttersta och underbaraste skönhet" ( Ur Om Arternas Uppkomst ).




Inga kommentarer: