2011-01-17

Skidans älsta historia


Idrott, ett gammalt isländskt ord, betyder styrka och uthållighet. Skidåkning handlar om det även om sporten fullständigt revolutionerats de senaste trettio - fyrtio åren. Tänk på pistmaskiner, spårpreparering, plastskidor, glidvallor och skating! Men modern samtidshistoria i all ära, skidans älsta historia är lika fascinerande.

Hittills har gjorts 200 arkeologiska skidfynd. Spridda från England bort till Sibirien. Den älsta intakta skidan är den svenska Kalvträskskidan med 5 200 år på nacken. Här på Västerbottens Skidmuseum. Men man har hittat äldre skidfragment, 6 000 år gamla. I Vis i Sibirien. Bilden visar det vackra snidade älghuvud från Vis-skidan, som fungerade som en bromskloss. Längst fram på skidans undersida. Funktionen? Att hindra en från att få bakhalt! Så vackra skidor görs inte idag. (Klicka på bilden så förstoras den).

I Finland, vid Heinola, har man också hittat lämningar av en björksläde, 7 600 år gammal. Nästan alla skidfynd, de flesta är gjorda av tall, har gjorts i mossar. Långt in historisk tid förhindrades skidor från att torka / vrida sig genom att de sommartid stoppades ner i mossor och kärr. Sen glömdes de bort tills någon hittade dom.

Inga kommentarer: