2011-01-16

Jwalapuram, Indien = 74 000 år sedan


Tobo´s vulkanutbrott svepte in stora delar av Asien i ett askmoln. Temperaturen beräknas ha fallit med allt från 2 - 10 grader. Askan ligger än idag metertjock, utspridd över ett bälte från Vitenam, Thailand, Nepal, Bhutan, Bangladesh över Indien och Sri Lanka till Pakistan. Hur växter och djur drabbades av nedfallet? En del utrotades, andra klarade sig. Och hominiderna? Båda Erectus och Heidelbergensis fanns då i Asien. Vi vet inte annat än de fortlevde. (Klicka på bilden så förstoras den).

Och om Sapiens redan då lämnat Afrika? Hur drabbades de av nedfallet? Svaret finns i Jwalapuram i östra Indien. Där, under och över metertjocka asklager, har lämningar hittats av Sapiens. Olika verktyg. De fanns alltså på plats före och efter Tobo´s utbrott. Hur lungorna klarade askan? En gåta. En del tror det rådde en slags nukleär vinter. I åratal. Tänk på det när du klagar på vädret.

Det fynd som väckt uppmärksamhet hittades under askan. En avbruten pilspets. Identisk med de som hittas här och var i Afrika. De älsta Sapiens-fynd som gjorts i sydostasien kommer från Malaysia (65 000 - 55 000 år). Hur de tog sig dit? Via vad forskarna kallar för "coastal express route". Längsmed Indiens kustlinje. Den ligger idag miltals från land, begravd under havsytan.

Inga kommentarer: