2011-01-12

Bab el Mandab = 74 000 år sedan


Den första vågen Sapiens lämnade Afrika via Sinai. Rester efter dom hittades i Skhul och har daterats till 130 000 år. Inga andra fynd har gjorts och av det har slutsatsen dragits att de inte fortsatte längs västasiens kust, över Bosporen, in i Europa där de älsta Sapiensfynden är unga. Omkring 40 000 år.

När skedde den stora utvandringen då? Ut ur Afrika? Den som ska förklara både Sapiens spridning över Asien (fynd på 50 000 år), ända bort till Australien (fynd på 40 000 år)? Sapiens kom till Australien innan de kom till Europa. I sammanhanget spekulerar forskarna om Bab el Mandabs betydelse, sundet i södra Röda Havet, mellan Djibouti på Afrikas Horn och Oman på den arabiska halvön. Det finns inga arkeologiska fynd som styrker tesen om utvandring, utan resonemanget bygger på paleoklimatologiska hypoteser.

Vid den tiden då utvandringen borde ägt rum med hänsyn till Sapiensfynden i Asien och Australien (mellan 50 000 till 40 000 år), befann sig världen i en extremt kall och torr period. Forskarna kallar den OIS 4. Glaciärerna spred sig över klotet, havens vattennivåer sjönk med 80 meter. Avståndet mellan Afrika och Asien krympte till 11 kilometer. Torkan i Afrika kan ha gett Sapiens impulsen att söka sig därifrån, men inte längre via den nordliga vägen, över Sinai-öknen, den var för torr och utbredd, utan med något slags flytetyg över Bab el Mandab. Det enda belägg för att Sapiens rört sig längsmed Omans kust, bort mot Persiska Viken, är stenverktyg, oerhörda mängder, som än idag ligger fullt synliga på marken. De har därför inte kunnat daterats, utan kan vara allt från 12 000 - 70 000 år gamla.

Inga kommentarer: