2011-01-11

Skhul, Israel = 130 000 år sedan


När lämnade Sapiens Afrika? Genetikerna är ganska säkra på att det var därifrån de kom. Analyser av mitokondrieDNA och Y-kromosomer talar för det. Enligt forskarna kan alla idag levande människor spåras tillbaks till en "afrikansk Eva" som levde för 200 000 år sedan. Det fastslogs redan 1987. Alla genetiska spår leder tillbaka till öst-Afrika.

Hur Sapiens lämnade Afrika? Debatten rasar. Källmaterialet är sprött, spritt över hundra- och tiotusentals år och forskarna oense. Olika daterings-, forskningsmetodiker och traditioner kolliderar. Pusslet läggs av arkeologer, geologer, paleoklimatologer, genetiker och lingvister.

Afrika är omgivet av hav. Forskare spekulerar om fyra tänkbara vägar ut ur Afrika. Från nordvästra Afrika över sundet till Gibraltar. Från Tunisien till Sicilien. Från Egypten in i Palestina. Från Afrikas horn över Röda Havet till Oman. De älsta fynden av Sapiens utanför Afrika har hittills hittats i Skhul i Israel. Engelsmännen skulle bygga en väg till Haifa och mellan 1924 - 34 hittades ett tiotal begravda Sapiens. De älsta fynden av det slaget. 130 000 år. En ligger med en vildsvinskäke i famnen. Prydnadsföremål i form av genomborrade snäckor och röd ockra. Varför? Någon tanke på liv efter detta? Dessa människor var skapta precis som vi.

Fynden tyder på att de lämnade Afrika via Sinai, vid den tiden grönskade Sahara och de kunde därför ta sig igenom området. Men eftersom man inte hittat några ytterligare lika gamla fynd längs kusten i västasien, drar forskare slutsatsen att dessa grupper av Sapiens av någon okänd anledning inte kom vidare. Eller helt enkelt slutade att begrava sina anhöriga.

Inga kommentarer: