2010-06-18

Partitest


På skoj svarar jag på ett koppel frågor. Lika givande som att gå till en spåkärring. Analysen av svaren visade nämligen att jag bestod av ett virrvarr av åsikter. Till 48% ska jag vara centerpartist, till 48% folkpartist, till 46% socialdemokrat, till 46% moderat, till 39% vänsterpartist, till 38% kristdemokrat och till 35% miljöpartist. Kan man rösta med sådana åsikter?

Slutsats? Att partierna trängs kring samma åsikter. Att de oavsett egna uppblåsta påståenden ställs inför samma "verklighet" och då får kasta ideologierna överbord för att kunna hantera problemen. Eller rättare sagt, låter vår oväldiga ämbets- och tjänstemannakår tillfälligt tackla problemen. För de förnyar sig hela tiden, återuppstår i nya kläder. Och här spelar politiska ideologier ingen roll utan det som styr är sär- och matktintressen, marknadsmekanismer och mediala kastbyar.

Testet är alltså värdelöst. Det borde inte bygga på partiernas eget tungomålstal, utan på deras agerande. I riksdag och EU-parlament! Den "verkligheten" skiljer sig som natt och dag från den nu pågående kampen om själarna. I riksdag och EU är våra riksdagspartier nämligen överens om det mesta. Vad var det Olof Palme kallade det? Jo, "verklighetens diktatur".

För övrigt gillar jag riksdagens kärnkraftsbeslut. Men debatten nådde nya skenheliga nivåer. Maria Wetterstrand tog priset.

Inga kommentarer: