2010-06-19

Finns det plats för Gud på planen


"Bländande färgspel kan inte bli synligt utan ett mörkt moln som bakgrund", sade August Strindberg om måleriet. Det gäller även fotboll. BBC Worldservice lyfter nu i en serie program fram denna fotbollens mörka bakgrund. Lär en sånt man inte visste. Tänker på serien "The Power and the Passion" som finns här. Bättre än så kan det knappast göras.

Andra hörvärda inslag är ett om fotboll och sex. Och fyra program om hur det gick till när fotbollen kom till Afrika, vad afrikanska spelare idag betyder för Europas proffsligor och rasismen? Efter det lyssnar jag gärna på program om livet under och efter apartheid?

Inte heller hört talas om argentinaren German Aczels fotbollskonst. Men priset tar nog "Finns det plats för Gud på fotbollsplan"? Allt fler spelare ber, tackar Gud, känner sig utvalda, ser sitt spel som uttryck för en gåva från Gud - allt oavsett religion. Både komiskt och oroande. Här finns det programmet. Vidskepelse i kubik. Inte visste jag t ex att afrikansk förfäderstro, s k juju, kan avgöra en fotbollsmatch? Och att vuvuzelan spelas för förfäderna. Och att det syd-afrikanska landslagets sånger även de riktas till dom. Knappt fattbar vidskepelse för en annan. Men så är det.

Inga kommentarer: