2010-06-28

Handelsavtal Taiwan - Kina


Den 29:e juni undertecknas ett handelsavtal mellan de sedan 1949 splittrade delarna av Kina. På Taiwan, dit de vita tog sin tillflykt efter ett beslut från 1946, byggde Chang-Kai-Chek och hans son upp vad de ansåg vara en alternativ modell av det framtida, moderna Kina. Helt annorlunda än Mao´s. De hämtade sin inspiration inte minst från Singapore. På Taiwan rådde undantagstillstånd t o m 1987.

Avtalet kommer att underskrivas i Chongqing, den stad Kou-Min-Tang hade som huvudstad under kriget mot Japan. De flesta bedömare tror att på sikt kommer Taiwan och fastlands-Kina att återförenas, men först sedan demokrati slagit rot på fastlandet. För taiwaneserna räcker inte ett löfte om självstyre under de kommande 50-åren. Dvs samma löfte som getts till Hong-Kong.

Deng-Xiao-ping, som kommit att symbolisera Kinas införande av marknadsmekanismer, sade o återföreningen med Taiwan: "Vi har enats två gånger tidigare och det kan ske ännu en gång". Första gången det röda och vita Kina enades var i början av 1900-talet, då under Sun Yat-sens fana. Andra gången var i kampen mot den japanska ockupationen. Till bilden hör att Chang-Kai-Cheks son personligen kände DengXiaoPing. De gick båda i samma kommunistiska skola i Moskva på 1920-talet. Där fanns även Zhou-en-lai. Världen är liten.

Inga kommentarer: