2010-05-10

Räddningspaketet


Det är inte en riskfri behandling. G20-paket hindrade fjolårets bankfrossa men fick effekten att bankerna räddades på bekostnad av försvagade statsbudgetar i Europa och USA. Det är dessa försvagade statsbudgetar som i förra veckan fick marknaden att vädra blod. Dagens paket kommer att försvaga statsfinanserna ännu mer.

I nattens paket finns skrivningar om att Spanien och Portugal ska komma med ytterligare förslag på budgetförstärkningar för att minska budgetunderskottet från 11 till 9,5 procent respektive 8 till 7 procent. Men detta är småpotatis i sammanhanget. Ett nytt orosmoment är att den europeiska centralbanken nu kommer uppfattas som försvagat och politiserat när det nu samordnar sina stödköp med den politiska räddningsplanen. ECB oberoende kan därmed på goda grunder ifrågasättas.

Den verkliga skuldfinanseringslösningen väntar fortfarande på sitt svar. Den stora frågan är om Europa har politiker som vill genomföra nödvändiga saneringar eller inte? Alltså, vilka politiska stämningar skapas när medelklassen ser sin situation hotas?

Inga kommentarer: