2010-01-07

Vinterflickslända med släkt


I augusti och september syns vinterflicksländan hovra längs golfbanans vatten och våtmark. Den skiljer sig från övriga trollsländor, inte genom sitt utseende utan genom att vara den enda trollslända som övervintrar fullbildad! Inte som ägg eller larv. Det ger den lång livstid, tio månader, och förklarar varför den syns så tidigt på våren.

Flera av våra dagfjärilar gör samma sak, dvs övervintrar fullbildade, och visar sig lika tidigt. Citronfjäril är det klassiska exemplet. Var vår vinterflickslända övervintrar? Inte inomhus utan gömd någonstans i vegetationen! Forskarna säger att där klarar den temperatur ner till minus sjutton grader. Dess släkting, den sibiriska vinterflicksländan, finns spridd från Sverige österut över Sibirien ända till Japan. Även i Alperna, i bergstrakterna mellan Tyskland och Tjeckien.

Men dess indiska släkting, Pantala flavescens, världens mest spridda trollslända, slår vinterflicksländan i häpnad. Det är den enda trollslända som migrerar över oceanen, flyttar mellan Asien och Afrika! Den berömda amerikanska monarken, fjärilen som flyttar mellan Canada och Mexico, tar sig inte ens halva den sträcka som Pantala flavescens tillryggalägger. Se och häpna över dess anpassning till monsunregn och monsunvindar.

Inga kommentarer: