2010-01-25

Monsterstäder

SVT sänder en skitbra serie om monsterstäder. Redan idag bor hälften av världens befolkning i dessa och snart är siffran 80 procent. Resultatet? Enorma storstäder med med lika enorma problem.

I Mumbai drömmer alla om att äga en egen bil. Men hur ska det gå till när utrymmet på gatorna redan är fyllt? Första avsnittet tar upp problematiken och bryter den genom olika personligheter i Mumbai (Bombay) i Indien och i det andra avsnittet förflyttas vi till Kairo i Egypten.

I Mumbai stod trafiken i centrum. I Kairo är det soporna. Kairo är en av världens snabbast växande städer och sopbergen längs stadens gator och torg växer med 20 000 ton / dag. Det syns och luktar. Har varit i båda städerna och kände både avgaser och soplukt i näsborrarna medan jag tittade på avsnitten. Men kände också hur mycket jag tycker om dessa människor med sina bildrömmar och giftasproblem. Leksaksförsäljaren i Mumbai som drömmer om sin familjebil och galgtillverkaren i Kairos slum om sitt giftermål. Och denna danska serie blir inte sämre av att den gjorts just med glimten i ögat och hjärtat på rätta stället.

Inga kommentarer: