2010-01-02

Gott Nytt 2010 med BBC


Häromåret körde BBC Radio 4 en årslång serie, "World on the Move". Ett okänt antal forskare och journalister kartlade olika djurs migrationsrörelser. Det handlade om allt från elefanter, valar, laxar, fåglar och fjärilar. Ett makalöst projekt. Det följs nu upp med ett liknande.

Den här gången handlar det om världshistorien, "A History of the World". Här finns en video. Programet startar 18:e januari. Här finns Economists artikel, här Guardians, här London Evening Standard och här slutligen Telegraphs.

I väntan på det kan vi avnjuta ännu en magnifik TV-serie av BBC, om Yellowstone i USA, världens älsta nationalpark. Här finns sekvenser som det knappt är fattbart hur man lyckats fånga? Hur länge låg filmarna ute för att få dom? Kommer ihåg att när Bob Landis filmade samma vargflock i Yellowstone, "In the Valley of Wolves", berättade han att han legat ute 300 dagar / år. I tre år! Även den filmen är en makalös upplevelse. I alla fall för den som intresserar sig för korsbefruktning mellan vetenskap, natur och konst. För mig är dessa serier vår tids svar på och fortsättning av forna tiders landskapsmåleri. Skönhetstörsten är fortfarande densamma, kompositionen likaså, känslan för färg och form etc. Men allt är byggt på ett annat slags gehör än t ex John Constables. Det är stor glädje att lära sig se med nya ögon.

Inga kommentarer: