2010-01-22

Jean Francois Millet


Några av hans målningar tillhör de mest kända. Inte minst "Såningsmannen". Den har använts av både banker och som revolutionssymbol på Kuba och i Kina. Han beundrades av alla de stora klassiska konstnärerna. Picasso, Van Gogh, Cezanne etc. Han gjorde lantarbetet till det centrala temat för sin konst. Folk skär säd, klipper får, hugger ved, tar upp potatis, gräver, vallar boskap, gödslar och rensar. Under bar himmel, utsatta för väder och vind. Det är hårdheten i arbetet han skildrar, ofta ögonblick av utmattning. Som mannen med hackan som stödjer sig på sitt redskap.


Han kom från en bondsläkt och hade arbetat i jordbruk som ung. Men det som förändrade hans liv och konst var 1848 års revolution. Mellan 1848 - 1851 både väcktes och grusades förhoppningar. Millet var demokrat. Revolutionen 1789 hade befriat bönderna ur träldom, men 1848 års revolution förverkligade aldrig deras mänskliga rättigheter. Millet ägnade resten av sitt liv åt att skildra deras liv. han ville "störa borgarna i deras makliga självbelåtenhet". Hans målningar kallas inte landskapsmåleri eftersom de inte vänder sig till en besökare från staden eller turister. Van Gogh strävar efter samma sak. Det gjorde att Millet aldrig fick det erkännande han eftersträvade.



Så här såg van Goghs version ut av samma tavla. Egentligen knyter de an till det bibliska temat om Adam och Eva som fördrivits ur Paradiset för att arbeta. Tänker på dessa målningar medan jag sakta tugger mig igenom Vilhelm Mobergs författarskap. Och har svårt hantera alla bilder från Haiti. Vet hur det känns när stötarna kommer - och paniken.

Inga kommentarer: