2013-06-13

Karl Marx - toffelhjälten


Karl Marx hade åsikter om det mesta. Han var fåfäng, grälsjuk och genial i den sedvanliga komplexa röran. Frun Jenny var både hans livslånga kärlek och sekreterare. Vi vet inte så mycket om deras inbördes förhållande, eftersom barnen Marx brände alla brev makarna skrivit till varandra. 
Familjen levde ett borgerligt liv. Om än knapert. Döttrarna uppfostrades till att lära sig franska och italienska, teckna, gymnastisera, sjunga och spela piano. De gick i en av Londons tolv flickskolor som totalt hade 1 000 elever. Makarna Marx ville att döttrarna skulle gifta sig borgerligt och rikt.
Deras yngsta dotter, Eleonor, blev kvar i hemmet - som hemmadotter - och fick ta hand om sina åldrande föräldrar. Ett vanligt kvinnoöde för den yngsta dottern i många familjer. Eleonor var olycklig, begick senare i livet självmord.   
Men det fanns en kvinna i familjen Marx som höll den i Herrans tukt och förmaning. Husan Lenchen och som varit i familjen i 40 år. Wilhelm Liebknecht beskrev hennes makt: 
… “Hon utövade ett slags diktatur och Karl Marx fann sig i allt hon sade och gjorde som ett lamm. För Lenchen såg inte Karl Marx som någon stor man. Han kunde aldrig imponera på henne. Hon kände till alla hans svagheter och lindade honom runt sitt lillfinger och läste lagen för honom när så behövdes. Och han sade aldrig emot henne. Tvärtom. Han blev alltid from och undergiven som ett lamm”.

Det fanns skäl till Karls beteende. Han hade gjort Lenchen med barn. Allt hemlighölls för den övriga familjen, som chockades då den efter hans död fick veta sanningen. Barnet hade lämnats bort, Karl och Lenchen tigit ihjäl historien och Karls bäste vän, Friedrich Engels, påtog sig faderskapet för att rädda Karl ur knipan. Om hans fru Jenny anade något? Ingen vet.

Inga kommentarer: