2013-06-03

1914 Slumpens skördar


Ärkehertig Franz-Ferdinand av Österrike-Ungern ville gifta sig med den vackra grevinnan Sophie von Chotkowa und Wognin. Men kejsar Franz Josef förbjöd äktenskapet. Franz Ferdinand var ju arvtagare till en adlig kunglig familj och skulle bara gifta sig med kungligheter. Och Sophie var ofrälse. Ungefär som vårt svenska kungahus som numer inkluderar både en f d personlig tränare från Ockelbo och en f d  kvinnlig dokusåpa-stjärna.
Alltnog. Franz-Ferdinand och Sophie rymde och gifte sig i hemlighet den 28 juni 1900. Ingen kunde då ana att de båda, 14 år senare, skulle mördas. På sin bröllopsdag. Av en terrorist.
Efter giftermålet återvände de båda till Wien. Kejsar Franz Josef fastslog förbannad att de inte kunde ses tillsammans offentligt, eftersom en ärkehertig inte kunde visa upp sig tillsammans med en enkel grevinna som gemål. Kejsaren tyckte illa om Sophie och tog alla tillfällen i akt att kränka och förolämpa henne i Wien. Kejsare är riktiga höjdare.
Maken Franz Ferdinand blev naturligtvis kränkt av förbudet mot offentliga framträdanden med sin fru, men så hittade han till slut ett kryphål. Som fältmarskalk av armén kunde han synas tillsammans med hustrun, för en fältmarsalk  kunde mycket väl vara gift med en en ofrälse. Detta ledde till att Franz Ferdinand specialiserade sig på att inspektera alla tänkbara armé-enheter, något som den 28 juni 1914 kom att leda till bådas onda, båda död.
Den 28 juni var dessutom den serbiska nationaldagen. Man firade slaget vid Kosovo. Även 1914 i Sarajevo.
1389 hade en ensam serb, efter att serbiska styrkor besegrats av turkarna, tagit sig igenom den ottomanska armén och dödat Sultanen.

Inga kommentarer: