2013-06-03

1914 Terroristerna som utlöste ett världskrig


Detta berättade terroristerna om sina mordplaner. Källan är rättegångsprotokoll.
Vid den första bron, Cumuria, stod Mehmed Mehmedbasic. Han berättade att han inte kunde kasta sin bomb då en polis närmat sig honom i just det ögonblicket.
Den andre terroristen, Vaso Cubrilovic, berättade att han inte kastat sin bomb dels för att han tyckte synd om hertiginnan, dels att han stod illa till.
Den tredje terroristen, Nedeljko Cabrinovic, kastade sin bomb. Klädd i lång svart kappa, svart hatt frågade han en polis i vilken bil ärkehertigen satt, för att sekunder senare kasta en handgranat. Den studsade på en lyktstolpe, sen på den tillbakavikta huven på ärkehertig bil, dödade två officerare och skadade ett tjugotal åskådare. Cabrinovic hoppade i floden, som var 10 cm djup. Svalde sin giftampull men den var för svag för att verka. Så han greps. Efter ett kort  stopp för att se vad som hänt, satte Franz Ferdinands bil iväg till rådhuset.
En fjärde terrorist passerades, Cvetko Popovic, men han var närsynt och kunde inte se i vilken bil som Franz-Ferdinand satt. Det sägs också att folkmassan var för tät.
Vid den Latinska bron stod Gavrilo Princip, men ärkehertigens bil rusade förbi honom på väg till rådhuset och han gick efter för att se vad som hände
På Kejsarbron stod en femte terrorist, Trifko Grabez. Han berättade under rättegången att han inte kunde förmå sig att kasta en granat. Han ville inte såra oskyldiga åskådare.
Det var när ärkehertigen beslöt sig för att besöka sårade på sjukhuset som man glömde informera chauffören om färdvägen och bilen stannade till framför Gavrilo Princip, som just köpt en smörgås. Han sköt två skott innan han övermannades.

Inga kommentarer: