Det är EU-politikernas mardröm. Skuldfrossan i EU är på väg att nå Spanien och Italien, två av EU:s största och mest skuldsatta länder. Spekulationerna om att Grekland snart tvingas göra någon slags halv statsbankrutt, erkänna att landet inte kan betala tillbaka alla sina skulder, har ökat i intensitet den senaste veckan och bidrog under måndagen till att sänka börserna i Europa.
Nu kommer också tecken på att andra stora EU-länder som är illa ute dras med. Räntan på tioåriga spanska statsobligationer steg igår till den högsta nivån sedan år 2000. Spanien måste nu betala 5,56 procent på sina lån eller 2,56 procentenheter mer i ränta än Tyskland.
John Wraith, strateg på BofA Merrill Lynch beskriver problemet för Financial Times: – Det är som en grupp bergsklättrare som sitter fast i varandra med rep. När Grekland faller dras Italien och Spanien med.
Detta är vad både finansmarknaden och den politiska ledningen i Europa befarat. Medan Grekland är en relativt sett liten ekonomi är Spanien och Italien desto större. Inte minst skulle en förvärrad kris i Spanien slå mycket hårt mot banker i Tyskland och Frankrike.
Tidigare i år sjönk den spanska statslåneräntan medan de i Grekland och Irland skenade. Det tolkades som att EU lyckats isolera skuldsmittan till dessa länder. Det ser nu ut att ha misslyckas. Sämst till ligger dock fortfarande, förutom Grekland, Portugal och Irland vars räntor ligger skyhögt över andra länders. Portugals tioåriga ränta är 10,11 procent medan Irland får betala 11,37 procent. Den grekiska räntan är 17,65 procent.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar