2011-05-28

Det stora sammanhanget


Såg honom när jag kastade sopor och tänkte: en pilgrim? Det var ryggsäcken som gjorde mig undrande och när jag frågade svarade han ja direkt. Idag 72 år, har vandrat kors och tvärs. Över Alperna, Himalaya, i sydamerika. Inte troende, inte medlem i någon kyrka, men ändå sökare efter Gud vet vad. Vi kom överens om att ses för att prata mer. Imorse på ett café satt vi sen några timmar och bland mycket annat berättade han att han ofta sover utomhus i det lilla tält han har med sig, har en budget på 25 000 för två månaders vandring och träffar andra pilgrimer ett par gånger i veckan. Han har tidigare vandrat i Italien. Då i Fransiskus fotspår.

I år har det varit svårt. Den tidiga försommaren har fått gräset växa så högt att det är svårt se stigarna. Periodvis vandrar han därför längs mindre byvägar. Utrustad med kompass, karta men ingen GPS och ingen klocka. Kartan är på 1:50 000 vilket innebär att han i princip ser varenda hus. Det finns speciella italienska pilgrimskartor över varje provins. Mycket bra och billiga. 7 euro / styck.

Han berättade att alla som vandrar, förr eller senare, får sin "upplevelse" eller sin "erfarenhet". Pilgrimer emellan talar så. Har du fått den än? I hans eget fall bestod den av att han en kväll, liggande i en säng, plötsligt lyftes upp ur sin egen kropp och kunde se ner på sig själv där han låg. -"Så nu vet jag i alla fall att det finns både kropp och själ", tillade han skrattande och fortsatte med att alla vandrare, religiösa eller ickereligiösa, förr eller senare får en eller flera sådana här personliga "upplevelser" eller "erfarenheter". Och att man ser grubblar över vad man upplevt.

Varför han går? För klättrade han i berg och förlorade i dom sammanhangen en rad vänner. Rep lossnade, vägen de valt var för svår, stenar kom farande och träffade dom. Vändpunkten kom då han tillsammans med vänner gav sig ut på en "rent idiotisk klättring". Den bestod bara av faror och ingenting annat. Efter att ha överlevt hade han fått nog av klättring och började istället att vandra. Älskar att vandra över berg och genom skogar. Ser mycket av djur och natur och träffar en hel del intressanta människor och livsöden under vägen. Klicka här för att se en video om Via Francigena.

Inga kommentarer: