2011-05-24

Djävulens Bro


Vad gäller broar betraktas den som en av medeltidens främsta. Samtiden hade svårt förstå att den överhuvudtaget kunde byggas. Den omgavs därför tidigt, liksom liknande broar i andra delar av Europa (Spanien, Frankrike av myter, för det stod inte i mänsklig makt att åstadkomma en sådan bro.

Förklaringen var därför att de som byggt den ingått avtal med Djävulen. Han skulle bygga bron bara han fick ta den första varelse som korsade den. Men byggherren överlistade Djävulen genom att kasta ut mat på bron och på så sätt locka ut en hund på den. Djävulen fick nöja sig med den och dök sedan ner i floden och försvann.

Bron blev under århundraden en av de viktigaste i Toskana. Den underlättade handel. Det ena ledde till det andra. Bron behövde vägar, vägarna övernattningsställen, härbärgen, matställen, hovslagare, hospital, säkerhetspersonal i form av riddare som skyddade de handelsmän och pilgrimer som färdades längs vägen. Från överfall, rån och väpnade strider. Bysans kontrollerade under medeltiden stora delar av Italien. Korstågsarméerna behövde också säkra transportleder vägar på sin väg mot Jerusalem. De tog sig till Sicilien innan de fortsatte med båt.

Inga kommentarer: