2008-01-19

Ötzi 5 300 år gammal



Han kallas Ötzi av forskarna och är den äldsta och mest välbevarade människa som någonsin påträffats i Europa. Kol 14-analyser av fyndet daterar honom 5.300 år tillbaka i tiden. Han levde alltså några tusen år innan Cheopspyramiden i Giza stod klar.

Här i Norden levde vi fortfarande som jägarfolk och i en och annan dalgång hade invandrare börjat jordbruka. Men Ötzis folk var alla jordbrukare. Ötzi var i fyrtiofemårsåldern då han dog. Han vägde 50 kilo och var 160 centimeter lång, med långt, lite lockigt brunt hår och skägg.

Han bar varma kläder: skinn från topp till tå. Randig pälsrock, gräsfodrade skor med björnskinnssulor, björnskinnsmössa och en regncape av halm och gräs. Bredvid sig där han hittades infryst i isen i norra Italiens Alper, hade han en kopparyxa, en dolk med flintspets och trähandtag och elddon. Yxan är det äldsta kopparföremålet som någonsin hittats i Mellaneuropa.

Isotopanalyser av hans tandemalj, som bildas hos barnet och förblir intakt genom livet, visar att Ötzi troligen föddes i de trakter där staden Bressanone ligger i dag. Men att han senare i livet flyttade västerut. Samma typ av analys av ben från skelettet, som däremot förändras under hela livet, bär spår från en dal kallad Vinschgau.

Enligt forskarna dog Ötzi av en pil i ryggen, som gått rakt genom skulderbladet. Pilen skadade en av de stora artärerna i överkroppen. Enligt forskarna var det en snabb död. Ötzis baneman har skjutit sin pil snett uppåt och träffat vänster axel. Han har troligen siktat mot hjärtat.

Inga kommentarer: