2008-01-10

Lascaux-grottan


Den är inte den äldsta. Chauvet-grottan är 32 000 år gammal, men den är stängd för alla utom några enstaka forskare per år. Men Lascaux är snarlik. Fast 15 000 år yngre! På grottväggarna återfinns bara djurmålningar! Inte växter! Inte landskap! Inte ens människor! Bara djur. Och ingen vet varför.

Men att framställa dessa målningar var oerhört viktigt. Folk ålade sig fram på alla fyra hundratals meter in i berget genom kolmörka tunnlar, klämde sig genom smala klyftor där takhöjden var minimal medan de letade sig fram i ljuset av en fladdrande veke nedstoppad i en skål med djurfett. Sen där inne, i djupt liggande avlägsna kamrar, utestängda från dagsljuset, arbetade de. Hur kunde de måla av djuren så exakt? Ur minnet? Få proportionerna rätt? Få den oerhörda realismen? Allt så exakt att vi än idag kan se vilka kor som ska kalva och vilka ston ska föla? Och vad användes målningarna till?

Det som ser ut som grässtrån - över stoets mage - tror man var stammens tecken. Det har återfunnits i andra grottor i Europa. Vi talar om grottor som utnyttjats under tusentals år.

Inga kommentarer: